Zi neagră în teatrul românesc! Brandusa Zaita Silvestru, supranumită “zâna păpușilor”, s-a stins. Actrița avea 86 de ani.

Zi neagră în teatrul românesc! Raluca Tulbure, fost secretar literar al Teatrului Tandarica, a transmis pe contul personal de socializare condoleanțe.

„Aseara (28 decembrie – n.red.) doamna Brandusa Zaita Silvestru a plecat intr-o lume mai buna, mai dreapta. Zana papusilor, cum a fost denumita, vedeta in adevaratul sens al cuvantului s-a dedicat teatrului de papusi din tinerete si i-a fost credincioasa peste 4 decenii. O sa-mi lipseasca convorbirile noastre zilnice, rasul nostru cand se intrerupeau conversatiile spunand ca sunt ascultate. Chiar si paharul de vin baut si descantat la mesele copioase pe care le pregateai. Drum lin spre stele!”, a scris Raluca Tulbure.

Citește și: Ramona Bădescu: „Sunt într-o exclusivitate dedicată băiețelului meu!”

Brandusa Zaita Silvestru a debutat ca actriţă la Teatrul de păpuşi Ţăndărică (1950).  De-a lungul anilor, “zâna păpușilor” colaborat cu Radiodifuziunea Română, la emisiunea ‘Teatru la microfon’ şi la Teatrul Radiofonic . Brânduşa a scris piese şi scenarii pentru teatrul de păpuşi şi a publicat în ziare şi reviste de specialitate articole despre estetica teatrului de păpuşi.

Regretata actriță a fost premiată doi ani la rând la Concursul Naţional de Dramaturgie, iar în 2001 a primit Diploma de Excelenţă pentru întreaga activitate.

Mai mult, ea a primit Diploma de Merit pentru întreaga activitate de profesor la UNATC (2002), Premiul de Excelenţă în teatrul de marionete şi păpuşi UNITER (2002) şi Premiul de Excelenţă în arta animaţiei acordat de UNIMA România şi Teatrul Ţăndărică (2003).

În decembrie 2002, i-a fost acordat Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, potrivit hotnews.ro.