Viitorul sună rău pentru moneda românească. Ce se va întâmpla cu monedele din zona non-euro, iată tema unui sondaj realizat de agenția Reuters.

Sunt luate în dezbatere monedele țărilor din Europa de Est. Însă ce ne interesează pe noi, românii, evident, e Leul.

Lucrurile nu sunt deloc bune, arată portalul www.cursdeguvernare.ro.

Ca atare, în viitorul apropiat, arată sursa citată, Leul românesc va înregistra cea mai mare depreciere. Singura monedă care va cunoaște un parcurs ascendent va fi Coroana cehă.

Analiștii economici care au răspuns sondajului arată cifre dintre cele mai pesimiste. Unii vorbesc de o cotă a deprecierii Leului care va ajunge la 4,85 pentru un Euro. Alții se îndreaptă cu prognoza lor spre 4,90.

Citește și: Baba Vanga, previziuni care vor zgudui lumea! Ce nenorociri ne asteapta in 2020

Sunt bănci care activează în România și care estimează pentru începutul lui 2020 un curs de 4,87 de lei pentru un euro.

Viitorul sună rău pentru moneda românească ți pentru că datele economice ale României nu sunt deloc vesele. E vorba atât de deficitul de cont curent care ar putea fi mai mare de 5% din PIB, cât și de deficitul bugetar, pentru care se vor depune eforturi uriașe pentru a fi menținut sub 4%.

Cursul de referință publicat, în data de 6 decembrie 2019,  de BNR arată o altă creștere a monedei euro, deși BNR a intervenit masiv în piață în ultimele săptămâni. Astfel, azi, un euro era 4,7785 lei față de ieri când a înregistrat 4,7764 lei.

Lira sterlină a înregistrat și ea o creștere ușoară, ajungând la 5,6554 lei, comparativ cu 5,6549 lei, cât era ieri.

O altă creștere blândă este prezentă și în cazul dolarului american, fiind 4,3069 lei față de ziua de ieri când era 4,3067 lei.