Studiul cercetătorilor din Australia se bazează în bună măsură pe timp și pe camerele de luat vederi. Acestea au surprins diverse perioade prin care trece corpul uman, după moarte.

Ceea ce se întâmplă în primele ore după ultima suflare, și chiar în primele zile, după constatarea decesului, este pe cât de terifiant pentru noi toți, pe atât de important pentru criminaliști.

În cazul în care e vorba de o moarte violentă, felul în care a fost găsit cadavrul, poziția lui, este un lucru esențial în elucidarea unei crime.

Și totuși, arată cercetătorii australieni, după acest studiu, poziția în care e găsit un cadavru poate fi înșelătoare.

Citește și: Inca un mit spulberat! Cum ne uscam mainile dupa ce le spalam

De ce? Pentru că acel corp, deși pare inert, se mișcă. Da, chiar și după moarte.

Conform celor arătate de cercetătoarea Alyson Wilson, au loc unele mișcări ale cadavrului, cu referire la membrele superioare.

„Am aflat că mâinile se mişcă semnificativ, astfel încât braţele care erau iniţial lângă corp au ajuns în laterale”, afirmă cercetătoarea, citată de agențiile DPA și Agerpres.

Ba mai mult decât atât, arată aceeași sursă, ”o mână s-a depărtat şi apoi a revenit, aproape atingând din nou partea laterală a corpului”, descriind astfel destinul unui cadavru în putrefacție.

Mișcările au o explicație destul de clară. Nu e nimic legat de științifico-fantastic. E vorba de faptul că ligamentele încep să se usuce, iar acestea se contractă, se mișcorează.

Ce se știe este că acest studiu a fost efectuat de „Australian Facility for Taphonomic Experimental Research”. E un centru ce cercătări din apropiere de Sudney. Adresa exactă e totuși secretă.

La rândul ei, antropologul Xanthe, Mallett de la Universitatea Newcastle din Australia, spune că aceste rezultate sunt foarte importante pentru criminologi în anchetele lor.

Ei trebuie să țină seama că descoperirea unui cadavru, într-o anumită poziție, nu înseamnă că acel om și-a dat ultima suflare exact în felul în care e întins pe jos sau în altă postură. Ceva putea să se schimbe. Chiar și un mic detaliu poate fi definitoriu într-o anchetă.

„Cred că oamenii vor fi surprinşi de mişcarea implicată, pentru că şi eu am fost uimită când am văzut, în special de cât de mult se mişcă braţele. A fost uluitor”, a spus expertul, citat de postul de televiziune ABC.