Situația economică și socială nu este aducătoare de optimism, acum, la limita între 2019 și 2020. Cu atât mai mult cu cât ne aflăm în fața unui nou an electoral, cu alegeri parlamentare și locale.

Profesorul Mircea Coșea, reputat economist, a declarat pentru portalul www.dcnews.ro că lucrurile nu sunt în regulă în multe privința, iar asta se întâmplă din cauza unor măsuri pripite luate de Guvern. Consecințele ar putea fi diverse, de la creșterea inflației până la mișcări sociale.

“Nu pot spune că sunt foarte optimist în legătură cu ce va urma. Lucrurile, din punctul meu de vedere, au două caracteristici esenţiale: prima este totala neclaritate în legătură cu strategia pe care o are Guvernul privind situaţia economică şi socială a României în viitorul an, iar a doua e legată de faptul că se fac unele lucruri care pot avea consecinţe foarte nefavorabile chiar pe termen scurt.

Citește și: Baba Vanga, previziuni care vor zgudui lumea! Ce nenorociri ne asteapta in 2020

Adică mă miră foarte mult faptul că anumite măsuri care se iau nu sunt discutate, nu sunt analizate şi din prisma consecinţelor pe care le pot avea.

Spre exemplu mi se pare cu totul neinspirată care, aş spune eu, are un caracter pompieristic, de a elimina cumulul salariu-pensie.

Noi avem o problemă foarte gravă, aceea a lipsei unor categorii socio-profesionale pe piaţa forţei de muncă, iar acele categorii sunt reprezentate tocmai de către cei care sunt pensionabili: medici, profesori, ei trebuie să fie folosiţi în continuare.

Iar dacă li se taie salariul sau pensia, nu există nicio motivare ca să mai lucreze. Vor intra în categoria populaţiei inactive.

Mi se pare că suntem în situaţia în care s-a mers pe soluţia cea mai simplă, aceea de a echilibra prin tăiere, nu prin adăugare”, afirmă Mircea Coşea.

Toate aceste lucruri pot duce la nişte inflamaţii sociale, unele chiar se anunţă, e un an electoral în care nu se vor face mari mişcări de reformare a economiei, deci nu văd bine anul 2020.

Iar din punctul de vedere al situaţiei la nivelul cetăţeanului cred că vom avea efecte negative prin scăderea puterii de cumpărare, inflaţia va continua să fie un element important, cred că vor exista şi elemente supărătoare în ceea ce priveşte facturile la utilităţi şi nu văd niciun fel de măsură pentru contracararea unui pericol imens pe care îl are România, acela al creşterii deficitului balanţei comerciale”, a spus profesorul Mircea Coşea.