Vestea bună primită de la pompierii australieni. Pompierii australieni au încercat ieri să izoleze cele 200 de incendii din sud-estul ţării, profitând de o scădere a temperaturilor şi de unele precipitaţii. Aceștia au reușit să controleze incendiile. Din pacate timpul este scurt, s-a anunțat că se aşteaptă o nouă încălzire a vremii, ceea ce ar putea duce la intensificarea focului.

Incendiile au distrus în acest sezon peste 8 milioane de hectare de vegetaţie şi au ucis cel puţin 25 de persoane. Mii de locuinţe au fost distruse sau avariate de foc, iar unele localităţi din zona rurală au rămas fără electricitate, telecomunicaţii şi chiar şi apă potabilă. Jurnalista Miruna Zăgănescu este stabilită în Australia şi a oferit pentru RRA, de la faţa locului, informaţii suplimentare.

Citește și: Elton John nu a mai putut, anunț cu ochii în lacrimi

”Ieri au fost amendaţi 180 de oameni din New South Wales, pentru că au fost prinși făcând focul în aer liber, în ciuda apelurilor nenumărate făcute de autorități. Chiar și fumatul în locuri care se pot aprinde sau lângă porțiuni de vegetație uscată poate fi amendat cu 5.500 de dolari pe loc, fără drept de apel. A plouat ieri la Sydney, dar asta nu înseamnă că pericolul a trecut. Până acum au fost afectate zonele regionale din New South Wales, aproape de Sydney, dar și Australia de Sud, vestul țării și Victoria. Am trăit aici temperaturi de peste 48 de grade și aerul a fost de nerespirat, iar la magazine măștile erau greu de găsit. Au fost cei mai uscaţi doi ani din punct de vedere al umidității aerului. Vântul puternic și temperaturile record au creat furtuni de flăcări. Coloanele de fum au urcat până la 10.000 de metri, iar pompierii au declarat că toate aceste fenomene sunt fără precedent”