Veste bombă pentru români. Salariul minim european va reprezenta un salariu de referinta pentru toate tarile UE

„Posibila introducere a noţiunii de salariu minim european va avea efecte asupra întregului mediu de afaceri din ţara noastră, deoarece valoarea salariului minim la noi este situată sub cele de care se discută la nivelul Comisiei Europene”, a declarat astăzi directorul în cadrul companiei Ernst&Young România, Claudia Sofianu.

Într-o conferinţă pe teme de fiscalitate, Claudia Sofianu a explicat că salariul minim european va reprezenta un salariu de referinţă pentru toate statele membre ale forului comunitar.

Citește și: Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda o sumă imensă pentru lupta cu noul virus apărut în China

„Este greu de crezut că se va stabili o sumă, o valoare anume, ținând seama de diferențele dintre diferitele țări membre, însă intenția este de a stabili un cadru, o formulă de calcul și alinierea tuturor țărilor membre. De ce este important pentru angajatori? Pentru că România de câțiva ani de zile este sub acest cadru de referință. Facem un calcul simplu: în luna noiembrie 2019, Institutul Național de Statistică a raportat un salariu mediu de 3.200 de lei net/lună, asta însemnând că un 60% din acest salariul mediu net ar fi câteva sute de lei peste ce avem în momentul de față”, a spus Claudia Sofianu.

În același context, directoarea de la Ernst&Young a vorbit şi despre noţiunea de pensie ocupaţională. Aceasta a fost reglementată printr-o directivă europeană implementată şi în legislaţia românească, şi reprezintă practic o schemă de pensii care poate fi oferită de către angajatori celor care lucrează în companiile lor. În prezent, în Romania se aşteaptă apariţia normelor de aplicare în acest domeniu, care trebuie elaborate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, precizează RRA.