Vaccinarea gratuita impotriva cancerului de col uterin este in plina desfasurare. In Romania, peste 3000 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala in fiecare an, iar jumatate  din cazuri ajung la deces.

 

In România este în plina desfasurare vaccinarea gratuita a fetelor intre 11 si 14 ani impotriva cancerului de col uterin. Anual, in tara noastra, peste 3.000 de romance sunt diagnosticate cu această boala, iar jumatate din cazuri ajung la deces.
În judetul Mures, numărul dozelor de vaccin anti HPV solicitate de medici este extrem de redus, in conditiile in care au fost înregistrate doar 250 de fete în programul gratuit.
Programul de imunizare contra papilomavirusului care cauzează cancerul de col uterin se pregateste de mai multi ani. In ianuarie a inceput vaccinarea fetelor cu varste intre 11 si 14 ani ai caror parinti si-au dat acordul acum trei sau doi ani.
În Mures, de pilda, medicii de familie au solicitat doze pentru 250 de fete, iar numarul redus indica fie lipsa informarii, fie o reticenta a parintilor.Si farmaciile au putine cereri de vaccin anti-HPV. O doza costa peste 500 de lei, pana la 14 ani se administreaza două, iar dupa această varsta e nevoie de trei. In timp ce parintii romani inca stau pe ganduri, in alte tari se vaccinează si baietii, pentru ca pot fi purtatori ai virusului.

sursa: RADOR