Un nou sanctuar pentru urși va fi construit în județul Brașov din fonduri europene. Cel de la Zărnești este aproape plin.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că pentru noul proiect se vor aloca 10 milioane de euro din fonduri europene. Ministrul a anunțat că va fi realizat și un studiu complex pentru a se cunoaște exact numărul de urși din țară.

”Românii care locuiesc în județele situate pe suprafața arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanțare pentru achiziția gardurilor electrice.
Fie că vorbim de stâne, cabane, gospodării, școli sau spitale, românii vor putea să își protejeze bunurile și viața mai bine.

Citește și:

Acest program de reducere a pagubelor și atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversității, având obiective multiple care duc la menținerea viabilității populațiilor speciilor de carnivore mari prin:
• reducerea conflictelor cu localnicii;
• creșterea toleranței oamenilor față de aceste specii;
• reducerea braconajului și a mortalității înregistrate în urma conflictelor.” a mai precizat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Sanctuarul ”Libearty” de la Zărnești a fost construit în 1905 de ”Asociația Milioane de Prieteni”.
Terenul necesar a fost primit în concesiune, în baza unui parteneriat cu Primăria Zărnești.
Acestor eforturi li s-a alăturat WAP (Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor), pentru proiectul “Salvarea urșilor captivi” – cel mai mare proiect de salvare, îngrijire și bunăstare a ursului brun, din Europa.

Până acum, peste 120 de urși au fost salvați de la o viață de coșmar, plină de abuzuri, în cuști minuscule față de nevoia de spațiu a unor astfel de animale, prizonieri între gratii ruginite și cu ciment sub tălpi, în loc iarbă.

Citește și:

Cheltuielile pentru urși și întreținerea rezervației depășesc 70.000 de euro/lună.
Pentru a ”adopta”, de la distanță un urs sau pentru a susține campaniile și programele asociației,accesați: www.millionsoffriends.org