Uratul înaintea Anului Nou! Tradiţia de a mege cu uratul înaintea Anului Nou încă se mai păstrează în anumite zone ale ţării. În Suceava,  urările tradiţionale sunt transmise întâi de copii, iar spre seară vine şi rândul adulţilor. În plus, cei care se află în această perioadă în judeţul Suceava au o ofertă bogată de spectacole de datini şi obiceiuri de iarnă.

Uratul înaintea Anului Nou! Startul îl dau copiii, care pleacă cu plugușorul mic

Tradiția de a se merge cu uratul se păstrează și astăzi. Activitatea se desfășoară începând cu ajunul Anului Nou. Startul îl dau copiii, care pleacă cu plugușorul mic, cu clopote, bice și tălăngi. Ei colindă de la casă, la acasă, urând fiecare familie care îi primește.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Pe înserat, ștafeta este preluată de adulți cu plugul mare. Ceată care se amplifică de bărbați tineri care merg la fetele nemăritate pentru a le ura. Versurile Plugușorului cuprind în special descrieri ale muncii agrare. Obiceiul continuă, iar uratul de Anul Nou cuprinde și un întreg act de teatru popular, realizat de cete de feciori sau chiar oameni maturi.

Fiecare personaj în parte are un rol, un text și o recuzită proprie. Cele mai cunoscute astfel de personaje sunt Ursul, Capra, Babele, Moșii, Turcii, Haiducii, Damele și Negustorii. Ei îşi susţin actul în centrul satului după care pleacă din casă în casă pentru a ura. Conform tradiției, acest obicei le va aduce oamenilor în noul an belșug și sănătate, potrivit Rador.