Cel mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătăţii în România în ultimii 30 de ani va începe în luna martie, în condițiile în care România este ţara din Uniunea Europeană cel mai grav afectată de tuberculoză

Caravane de depistare a tuberculozei vor poposi în 16 localităţi mici din judeţul Bacău, începând din martie şi până în luna mai. Astăzi a fost semnat protocolul de colaborare între Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” cu autorităţile băcăuane.

Este vorba despre cel mai amplu proiect de screening al tuberculozei derulat de Ministerul Sănătăţii în România, în ultimii 30 de ani – explică managerul Dragoş Dendrino, de la Institutul “Marius Nasta”:

Citește și:

”Toate persoanele sunt invitate să vină şi să facă o radiografie gratuită. După ce se face această radiografie, se face diagnosticarea, iar în cazul în care depistăm persoane afectate de această boală, sunt îndrumate către Programul Naţional de Combatere a Tuberculozei, unde primesc tratament şi servicii-suport pentru a ajunge la vindecare.”

Zonele extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia au rata cea mai mare de incidenţă a tuberculozei. Motivul este unul singur: sărăcia. În partea de Est şi partea de Sud sunt zonele cele mai afectate din România de tuberculoză, sunt zonele care au populaţie aflată în risc de sărăcie, numeroasă.