Un medic celebru trage semnalul de alarma! Tudor Ciuhodaru avertizeaza romanii de existenta unei alerte globale. Iata sfaturile sale utile!

“Atenție, e alertă globală. Un nou tip de coronavirus a fost identificat în China. OMS recomandă tuturor țărilor monitorizare activă, prevenție și pregătiri pentru o eventuală intervenție.

Ce trebuie să știți:

1. Noul coronavirus 2019 (nCoV-2019) a fost raportat pe 9 ianuarie 2020 în Wuhan (provincia Hubei).

2. Virusul face parte din familia coronavirusurilor (din care fac parte SARS și MERS)

3. Primele cazuri de pneumonie cauzate de acest virus au apărut în Wuhan. (se pare că în legătură cu piața Hua Nan de pește dar și de păsări, lilieci și animale sălbatice). Până acum s-au înregistrat 41 de cazuri și un deces iar 700 de persoane au fost monitorizate.

Citește și: Psiholog celebru: "Stai intre oamenii cu probleme, nu fugi de ei"

4. Pe 13 ianuarie a fost identificat primul caz în afara Chinei. (în Thailanda- o femeie din China a fost plasată în carantină).

5. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial.

6. Între noiembrie 2002 și iulie 2003 epidemia cu virus SARS ( Sindromul Acut Respirator Sever) a provocat peste 8000 de infecții și aproape 800 de decese. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din China (provincia Guadong și Hong Kong) în 37 de alte țări. 1 din 10 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat. Jumătate din pacienții de peste 65 de ani nu a supraviețuit.

7. În 2013 epidemia cu virus MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat.

8. Coronarovirusurile pot infecta oamenii, animalele și păsările.

9. Sunt 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus)) la care se adaugă MERS și SARS.

10. Cele mai frecvente infecții sunt provocate în sezonul rece de 229E și OC43.

11. Simptomatologia este pseudogripală (și de regulă moderată): tuse, strănut, rinoree, coriză, senzația de gât uscat.

12. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

13. Sursa noului coronavirus ar fi animalele și păsările infectate.(zoonoză)

14. Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate.

15. Transmiterea de la om la om nu este confirmată (dar nici exclusă) de autoritățile sanitare.

16. Simptomele includ febra, dispneea iar imagistic se constată infiltrat pulmonar bilateral”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

5 reguli simple de prevenție

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool”, mai atrage atenția Ciuhodaru.

Atenție!!!

1. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

2. Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

3. Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, au mai fost câteva dintre sfaturile transmise de Tudor Ciuhodaru, potrivit DcNews.