Alertă de ultimă oră anunțată de meteorologi. Un ciclon va mătura România. Vom avea parte de o schimbare radicală a vremii după Crăciun. Specialiștii anunță un adevărat prăpăd.

Dacă până acum am avut parte de vreme de primăvară în decembrie, totul se va schimba. Ultimele zile ale lui 2019 vor fi cu adevărat de iarnă. Cel puțin asta susține o nouă prognoză emisă de către cei de la ANM.

Vine iarna în România

Vremea se schimbă total. Un front de aer rece va ajunge în sud-estul Europei, iar în paralel unul de aer cald, neobișnuit pentru această perioadă, va afecta jumătatea vestică a continentului. În Balcani, cel mai frig va fi în vestul peninsulei, pe coasta Adriatică.

Citește și: Prognoza meteo pentru luna martie: ANM a anunțat ce temperaturi ne așteaptă!

Meteorologii britanici spun că va ninge în Carpați și Balcani. Izolat, la altitudini mari, stratul de zăpadă ar putea atinge 50 de centimetri săptămâna viitoare. „Pauza de iarnă” se va termina după Anul Nou, când europenii vor avea parte de aceeași vreme mult mai caldă decât normal, cum a fost până acum.

Mihai Timu, meteorolog ANM, a explicat la Digi24 că sunt așteptate ninsori în mare parte din țară în ultimele zile din an, inclusiv în București. „În privința precipitațiilor, vor mai apărea, la noapte, mâine și poimâine (vineri și sâmbătă n.r.). Vorbim de ninsori la munte, iar în Moldova, Transilvania, Maramureș, încet-încet, pe lângă ploi să apară și lapoviță și ninsoare treptat. Asta pentru că va pătrunde o masă de aer mai rece pe circulația aerului din nord, urmând ca în noaptea de sâmbătă spre duminică, precipitațiile sub forma de ninsoare să apară în partea de centru, est și sud-est a teritoriului, iar duminică să mai ningă în general slab în jumătatea de sud-est a teritoriului, după care precipitațiile să mai ia o pauză.

Regimul termic va fi unul de iarnă. Până acum, luna decembrie ne-a adus temperaturi cu mult peste media perioadei, motiv pentru care și în acest moment, până pe 25 decembrie, vorbim de o medie climatologică de plus 3.8 față de media aceleiași perioade față de anii 1980-2010, ceea ce o situează deocamdată pe primul loc, dar va trebui să așteptăm sfârșitul lunii ca să vedem dacă va fi într-adevăr cea mai căldurosă lună din ultimii 50 de ani.

Odată cu pătrunderea aerului rece, polar, temperaturile mai scad. Revenim la un regim termic normal. Pe timpul nopților, vor apărea temperaturile predominant negative, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Sâmbătă spre duminică și duminică spre luni, vorbim de -8…-10 grade în Transilvania, până la 0 grade în zona litoralului și în capitală urmând să apară valori negative de -2 grade. În Capitală, așteptăm să ningă slab cantitativ, duminică dimineață și pe zi”, a spus Mihai Timu, meteorolog ANM.