Un artist român celebru a fost spionat. Cel despre care compozitorul Ion Dumitrescu își amintea că ”vibra ca o coardă-ntinsă, ardea ca o făclie”, a fost filat de Securitate.
Istoriculu, politologului și scriitorului Stejărel Olaru, care analizează pe larg, în cel mai recent volum document publicat – ”Maria Tănase. Artista, omul, legenda”, a făcut dezvăluiri despre un artist român. El a povestit despre legăturile cunoscutei interprete cu tenebroasa zonă a serviciilor secrete comuniste, cât și maniera în care artiștii vremurilor intrau în malaxorul poliției politice, potrivit www.podul.ro.
În timp ce Maria Tănase a semnat un acord de colaborare cu fosta Securitate, agenții acesteia l-au supravegheat cu atenție și pe Fărâmiță Lambru. Acesta a făcut mai multe vizite la Ambasada Greciei din București.
În cele ce urmează vă prezentăm un comentariu concludent al istoricului Stejărel Olaru, comentariu preluat de pe pagina de Facebook a domniei sale, deopotrivă cu o fotografie inedită pe care filatorii Securității i-au făcut-o lui Fărâmiță Lambru (după vizitele la amintita ambasadă), dar și cu o serie de note de filej redactate de agenți.
”Fărâmiță Lambru, acordeonist virtuoz și cântăreț, a fost acompaniatorul Mariei Tănase aproape un deceniu, până la moartea ei. Compozitorul Ion Dumitrescu îşi amintea că Lambru vibra ca o coardă-ntinsă. L-a descris în doar câteva rânduri, în jurnalul său, în cel mai nimerit fel:
<Negru, uscat, puţintel, numai ochi şi tendoane, vibra ca o coardă-ntinsă, ardea ca o făclie. Cu mâinile pe acordeon, plângea, râdea, vorbea… „Fărâmiță”… A plecat prea devreme…
Tovarăşe Maistre Preşedinte, subsemnatul Fărâmiță Lambru, artist, cu onoare v-aduc la cunoştință că azi noapte am fost incendiat. Mi-au ars scaunele, masa, plapoma, biblioteca…
– Biblioteca? Aveai cărți multe?
– Păi, să fi fost vro treizeci…
– Pune 300… dacă tot au ars.
După ce-a încasat, a venit cu acordeonul:
– Sărut mâna! Lasă-mă să-ți cânt una, să-ți placă…>.
La un moment dat, Securitatea l-a luat în vizor. Nu din cauza Mariei, ci pentru că a vizitat de mai multe ori Ambasada Greciei. Filorii Securității l-au fotografiat și urmărit prin oraș, întrebându-se cine este individul care mergea într-un stil aparte, <cu umărul stâng aplecat în jos>. Au aflat repede, în troleibuzul 84, când securistul care îl urmărea a observat cum Fărâmiță Lambru este recunoscut de admiratori: ”Individul a fost acostat de mai mulți călători care-l cunoşteau şi au dat mâna cu el spunându-i «ce mai faci, Lambrule»”.
Iată-l într-o fotografie (jos) din timpul filajului, alături de soție și de mama sa, și un document în care s-a notat felul în care a avut loc discuția dintre el și ofițerul de securitate în ziua de 10 octombrie 1964”, scrie Stejărel Olaru.