Cu adevărat așteptată de mai mulți ani, măsura va intra în vigoare abia de la anul. Dar ordinul care privește acest domeniu a fost dat acum, fiind deja publicat în Monitorul Oficial.

Întreaga situație are legătură cu domeniul învățământului preuniversitar. Este vorba despre liceele care în acest an au înregistrat promovabilitate zero la Bacalaureat.

Aceste licee nu vor mai avea posibilitatea ca, de la anul, să înființeze clase a IX-a.

Măsura este înscrisă în Ordinul de Ministru 5090 din acest an, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial, după cum arată portalul www.g4media.ro.

Citește și: Judetul in care doar 40% din scoli asigura sapun si hartie igienica pentru elevi

Ca atare, acest Ordin își va produce efectele începând din anul școlar viitor.

„Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea /calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”, se arată în acest Ordin.

Ca atare, Ordinul are legătură că metodologia privind stabilirea cifrei de școlarizare și se aplică în învățământul de stat.

Chiar dacă nu există încă cifre oficiale legate de numărul liceelor care au înregistrat promovabilitate zero la Bacalaureat, fenomenul e cunoscut din anii precedenți. Se știe așadar că, în general, asemenea situații era înregistrate cu precădere în unele licee industriale sau tehnologice.

Deși semnalată, problema nu a fost până acum clarificată. Pentru asemenea licee, Ordinul de acum e catastrofal. Dacă nu se mai organizează clase a IX-a de la anul, înseamnă că o serie de cadre didactice riscă să rămână fără catedră. Chiar viitorul unor asemenea instituții devine incert.

Evident că aceste licee vor continua să funcționeze, pentru că ele vor avea clase de-a X-a, a XI-a și a XII-a, plus clase de seral, iar elevii de acolo trebuie să-și ducă mai departe ciclul de învățământ. Însă dacă și în anii următori promovabilitatea la Bac va fi zero, iar aceste licee nu vor putea în continuare să înființeze clase de a IX-a, asta înseamnă că se îndreaptă spre desființare.