Tudor Chirila: „Problema cu copiii români este că este atâta presiune din partea părinților ca ei să performeze. Să nu cânte la pian la 5 ani? Revoltător!”

Tudor Chirila: „Problema cu copiii români este că este atâta presiune din partea părinților ca ei să performeze. Să nu cânte la pian la 5 ani? Revoltător!”
Tudor Chirila: "Problema cu copiii români este că este atâta presiune din partea părinților ca ei să performeze. Să nu cânte la pian la 5 ani? Revoltător!"

Tudor Chirila: „Problema cu copiii români este că este atâta presiune din partea părinților ca ei să performeze. Să nu cânte la pian la 5 ani? Revoltător!”

In cadrul unui interviu acordat pentru corespondentul ProTV Vitalie Cojocari, Tudor Chirila a vorbit despre sistemul de invatamant romanesc. Artistul considera educatia singura varianta de a salva un popor si sustine ca societatile nu sunt schimbate de elite, ci de marea masa a cetatenilor.

„Opinia mea este că nu elitele sunt problema. Sistemul românesc a fost întotdeauna un sistem centrat pe elite, adică dacă erai bun şi profesorii înceapeau să fie OK cu tine. În momentul de faţă cred că trebuie pusă amprenta şi pus accentul foarte puternic pe identificarea problemei – noi avem o problemă cu media, cu media copilului, cu mediocritatea. Societăţile nu sunt schimbate de elite, societăţile sunt schimbate de ”average”. Uită-te ce se întâmplă cu Brexit. Oamenii ăia au votat în necunoștință de cauză. Când s-a întâmplat ca ”average”-ul britanic să se tâmpească în așa hal încât să-și bage țara în toate problemele?”, a marturisit Tudor Chirila.

Mai mult decat atat, artistul spune ca si copiii care se descurca mai greu au nevoie sa fie ajutati sa ajunga la un nivel la un nivel de cunostinte care sa le permita sa fie independenti, sa poata avea grija de ceilalti, si sa poata sa se raporteze la societate participativ, informeaza Republica.

”Eu nu mai cred în mitul autorităţii familiale şi a creşterii copiilor cu bâta. Noi am avut parte de asta din când în când. Ne punem întrebarea de ce sistemul nu merge. Sistemul de învăţământ este oglinda felului în care ne creştem copiii. Profesorul nu e normal să fie oglinda aşteptărilor părinţilor? Ori dacă noi ştim că în România peste 60-70% din părinţi consideră că bătaia nu e mare lucru, că-i mai dau două palme sau că îl mai trag de urechi, atunci înseamnă că aşteptările de la sistem sunt ale unui profesor autoritar.

Asta este problema şi cu şcoala. Scoala ar trebui să fie mai atentă… Să pui elevul în centru este o chestie mişto, dar hai să o şi aplicăm. Ar trebui ca familia şi profesorii să fie atente la nevoile acestor copii. Eu de ce mi-aduc aminte din liceu de doi profesori? Păi dacă restul mă făceau ratat. Profesorul de istorie şi de română din liceu. În rest foarte mulţi profesori nu-mi dădeau nicio şansă. Când nu dai nicio şansă unui copil ce te aştepţi? 1. Ca acel copil să crească complexat, 2. Frustrat şi 3. Să se depărteze de toată forma de educație pe care o propui”, spune Chirila.

In plus, Tudor Chirila a dezvaluit ca a inceput sa studieze modelul finlandez de invatamant: „Vreau să înțeleg de ce un sistem bun merge şi ce ar trebui la noi ca să nu mai vorbesc în necunoştinţă de cauză. Finlandezii spun așa: noi nu ne putem bate foarte mult cu universitățile de renume și cu acest model al asiaticilor care vede doar competiție. Care inhibă pasiunea. Una dintre propozițiile importante din modelul finlandez este ”replacing ambition with passion” – adică ”înlocuiește ambiția cu pasiunea, frate”. Finlanda nu și-a propus să facă savanți. Orice țară va da savanți. Uită-te la România, cu un sistem educațional care e în groapă, tot avem olimpici. Eu te întreb: Ăla care trebuie să construiască țara asta, ăla care nu are parte de şcolile vocaţionale ca să înveţe un meşteşug, o tâmplărie, ceva, profesionist. Oamenii ăia care construiesc o țară, până la urmă ce faci cu ei? Cum îi pregăteşti?”.

Din punctul sau de vedere, copiii au dreptul sa isi aleaga viitorul si nu este de acord cu parintii care pun presiune pe performantele celor mici: „Problema cu copiii români este că este atâta presiune din partea părinților ca ei să performeze. Eu dacă mă duc la ședința asociației de bloc și nu spun că copilul meu știe să cânte o gamă bag capul în pământ de rușine. Dacă nu spun și eu că merge la un tenis, la un înot, sunt varză, sunt un dobitoc. Dacă spun că copilul stă acasă și se joacă, freacă nişte lego, e groaznic. Să nu cânte la pian la 5 ani. Revoltător! Să nu fie pe schiuri la 2 ani. Îngrozitor! La un an de zile să nu ştie să citească? Doamne fereşte!”

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X