Ziua când gândești magic. Povestea spune că Moș Nicolae vine doar la copiii ascultători. Și la adulți vine Moș Nicolae, eu au nevoie de el pentru…Vom vedea pentru ce, deoarece am stat de vorbă cu psihologul. 

Prin urmare, cât de importantă este sărbătoarea de Moș Nicolae din punct de vedere psihologic? „Este momentul în care te gândești dacă ai fost o persoană bună sau rea (dacă meriți sau nu cadouri). Această sărbătoare atât de iubită de mici și mari se traduce printr-o reflectare asupra comportamentelor din timpul anului, despre interacțiunile cu ceilalți”, spune psihologul Ana Fermesanu.

Citește și: Ce NU au voie sa faca barbatii de Dragobete! Le va merge prost tot anul

„Suntem într-o perioadă care presupune momente frumoase creatoare de amintiri deosebite. De multe ori, un copil își aduce aminte cu plăcere de momentul în care a primit cadourile. Evocarea emoției trăite atunci poate fi un stimul emoțional și pentru alte situații sau contexte. Ca adulți, uneori luăm decizii prin prisma emoțiilor din copilărie”.

Ana Fermesanu ne-a vorbit și despre lumea de basm ca modalitate de evadare. Mă face să mă gândesc la comtemporanul wellbeing, ba chiar la ceva lifestyle. “Adulții au nevoie de Moș Nicolae pentru a le trezi copilul interior. Ne dăm seama cât de puternică este latura copilăriei pe care o purtăm cu toții, fără a conștientiza implicarea ei în anumite decizii. Lăsăm de o parte gândirea logică și tu, adult, ai voie să gândești magic. Este momentul în care se pun în funcțiune visele, fantezia, creativitatea. Ne refugiem într-o lume de basm în care orice este posibil, lucru care ne aduce o speranță aparte, chiar și reîntoarcerea emoțională în copilărie”. Nu mă pot abține și îi spun Anei Fermesanu că acum m-am liniștit. E clar că voi rămâne acolo, undeva, veșnic copil și voi apela veșnic la gândirea magică!

Diagnosticul sărbătorii și din punctul de vedere al șantajului emoțional

Ana nu râde de cele spuse de mine, ci susține în continuare, cu seriozitate, că uneori „adulții au nevoie să se refugieze într-o lume de basm, în care lucrurile sunt optimiste, pentru a face față mai ușor sarcinilor de zi cu zi”. Apoi abodează acest „diagnostic” al sărbătorii și din punctul de vedere al șantajului emoțional. “Unii părinți recurg în această perioada la șantajul emoțional: <Dacă nu eșți cuminte, nu-ți aduce Moșul ce-ți dorești! El vine numai la copiii cuminți>. Aceasta este o metodă și o încercare a părintelui de a pune limite și de a prelua controlul în relație.

Acum se poate îmbunătăți chiar și comunicarea în familie

În această perioadă, emoția de a face un cadou este de multe ori mai satisfăcătoare și mai puternică față de a primi un cadou. „Cel care dăruiește are mai multe avantaje emoționale: bucuria nu apare doar în momentul în care este primit cadoul, ci și pe termen lung, când persoană utilizeza cadoul, fie că se joacă, fie că poartă cadoul și oricând interacționează cu el.

Cei care dăruiesc rămân în memoria celor care primesc, uneori chiar și pe vecie. Cu cât cadoul are un impact mai mare emoțional (pozitiv sau negativ), cu atât cresc șansele să devină o amintire veritabilă. Ne surprindem ca adulți că ne amintim de un cadou pe care l-am primit de Moș Nicolae în copilărie”, mai subliniază Ana. Nu în ultimul rând, magia zilei de Moș Nicolae ne determină să punem în acțiune latura noastră bună, umanitară. Ana conchide că “este o perioadă când părinții sunt mai atenți la relația cu copiii, încercând să afle sau să-și dea seama de cadourile pe care aceștia și le doresc.

Se poate îmbunătăți chiar și comunicarea în familie, părinții sunt nevoiți să comunice mai mult între ei, cu bunicii și alte rude. Cu toții trebuie să se pună de acord cu alegerea darurilor. Căutarea cadourilor și alegerea lor este un lucru încărcat cu emoție!”. Îi mulțumesc Anei pentru interesanta și pozitiva viziune, fie ea și psihologică, asupra acestei Sărbători care ne transformă pe toți în copii – mai mult sau mai puțin.

Să nu uităm de gândirea magică…De neegalat.

Tu gândești magic?