Perioada asta a anului e aromată cu scorțișoară și tot felul de condimente intense, mesele sunt pline cu turtă dulce, cozonac și alte bunătăți. La noi a devenit o tradiție ca an de an să facem o căsuță de turtă dulce și câteva feluri de fursecuri, câte puțin din fiecare, iar aceste fursecuri spiralate cu nucă și scorțișoară sunt noutatea acestui Crăciun. Scorțișoara e printre condimentele mele preferate și parcă uitasem cât e de bună în combinație cu miezul de nucă. Mai mult decât atât, sunt și foarte aspectuoase, perfecte pentru platoul cu bunătăți dulci de Craciun sau de pus sub brad Moșului.

Pentru aluat aveți nevoie de: 120g unt la temperatura camerei, 60g zahăr pudră, 1 gălbenuș, 2 linguri lapte, ½ linguriță extract de vanilie, 260g faină albă, cernută, ¼ linguriță sare, ¼ linguriță praf de copt.
Mixați untul și zahărul până obțineți o compoziție cremoasă. Adăugați gălbenușul și mixați bine, apoi încorporați laptele și vanilia. Adăugați făina, sarea și praful de copt și amestecați cu o spatulă doar până obțineți un aluat omogen, dar nu-l frământați. Formați aluatul într-un disc, înfășurați-l în folie alimentară și dați la rece pentru 30 minute.

Pentru umplutură, aveți nevoie de: 150g miez de nucă mărunțit, 40g zahăr, 1 linguriță scorțișoară, 2 linguri miere, 50g unt la temperatura camerei, 1 praf de sare.

Combinați toate ingredientele într-un bol și amestecați bine.
Scoateți aluatul de la rece și puneți-l pe masa de lucru înfăinată. Întindeți aluatul într-un dreptunghi de 3-4mm grosime. Întindeți crema peste aluat apoi rulați cât de strâns puteți. Înfășurați în folie alimentară și dați la congelator pentru 2 ore.

Scoateți ruloul din congelator apoi tăiați felii de 3-5mm grosime și așezați-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 180C pentru 12-14 minute sau până devin aurii.

Să aveți poftă!

Text & foto: Adrian Hădean

EVZ MONDEN VĂ RECOMANDĂ ȘI:

REŢETA ZILEI! Astăzi, prajitură delicioasă din caietul bunicii, fară coacere

REŢETA ZILEI! Astăzi, prajitură delicioasă din caietul bunicii, fară coacere

Este IDEALĂ pentru zilele de TOAMNĂ!

1 decembrie, 2017, 10:59 am / in Culinar / Edit

„Noapte de iarna”! Prăjitură DELICIOASĂ cu foi PUFOASE și cremă FINĂ

„Noapte de iarna”! Prăjitură DELICIOASĂ cu foi PUFOASE și cremă FINĂ

30 noiembrie, 2017, 12:59 pm / in Culinar / Edit

REȚETĂ DE POST: Învață să prepari această prăjitură delicioasă cu mere! Este gata în câteva minute

REȚETĂ DE POST: Învață să prepari această prăjitură delicioasă cu mere! Este gata în câteva minute

29 noiembrie, 2017, 8:59 am / in Culinar / Edit