Fostul președinte al României, actual europarlamentar, a adresat o interpelare Comisiei Europene pe o temă extrem de sensibilă pentru români.

Este vorba despre situația conaționalilor noștri din Ucraina, în contextul aplicării noii Legi a Educației care restrânge dreptul elevilor aparținând minorităților de a învăța în limba proprie.

Situația este cu atât mai gravă cu cât în Ucraina trăiesc peste o jumătate de milion de etnici români, cu precădere în Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

Iată deci mesajul lui Traian Băsescu, în care fostul președinte al României solicită Comisiei Europene să ia atitudine față de încălcarea dreptului la educație în Ucraina pentru minorități.

Citește și:

“Deşi minorităţile din Ucraina şi-au pus speranţe în promisiunile electorale ale Președintelui Zelenski, potrivit noului ministrului al educației din Ucraina, Hanna Novosad, citez, ”școlile minorităților naționale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, din septembrie 2023” vor trece la predarea în limba ucraineană.

Fac precizarea că, în Cernăuți, Odesa și Transcarpatia trăiesc peste o jumătate de milion de vorbitori de limbă română.

Kievul trebuie să înţeleagă faptul că minorităţile de pe teritoriul Ucrainei, fie că sunt etnici români, maghiari sau ruşi au dreptul să-şi păstreze limba, obiceiurile şi cultura, prin aceasta contribuind la îmbogăţirea patrimoniului de valori culturale ale Ucrainei.

Citește și:

Soluţia pentru încetarea acestui contencios social între minorităţile de pe teritoriul Ucrainei şi puterea politică de la Kiev, este anularea imediată a articolelor din legea educaţiei care interzic predarea în limba minorităţilor.

Această acțiune este cu atât mai mult necesară cu cât măsura legislativă a antrenat şi nemulţumirea îndreptățită a statelor vecine Ucrainei”.