Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci sub nici o formă

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci sub nici o formă
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce să nu faci sub nici o formă
Autor:

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Împărați Constantin și Elena! Potrivit calendarului ortodox, Biserica îi sărbătoreşte în fiecare an pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare şi pe mama sa, Elena, pe 21 mai. Sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. 

În această zi, pentru a alunga duhurile rele, gospodarii își stropesc casele cu agheasmă și tămâie. În anumite zone ale țării, se face un foc mare  în curte, iar animalele gospodăriei sunt trecute prin acest fum, pentru a fi ferite de rău. Acest fum îi ajută și pe gospodari, pentru îndepărtarea forțelor malefice care îi amenință.

Mai mult, o superstiție cunoscută spune că tot ce se seamănă în această zi se va usca. Tot de Constantin și Elena, se stabilesc unde se vor amplasa stânele și cine le va păzi.

În fiecare casă ar trebui aduși cel puțin trei bujori înfloriți, pentru că famila să aibă un an fericit de acum încolo, plin de liniște. Femeile duc bujorii și la biserică, unde îi așează la icoană Sf. Împărați Constantin și Elena. În unele zone rurale, gospodarii pun un vas cu lapte în mijlocul camerei, adunând toți membrii familiei în jurul vasului. Apoi, încep să bată cu linguri de lemn în vas, pentru a alunga duhurile necurate.

Ce să nu faci de Constantin și Elena

Muncile câmpului sunt interzise cu desăvârșire, iar cei care vor încălca acest obicei, vor avea parte doar de pagube tot anul, iar recoltele le vor fi distruse de secetă și de păsări. Nici măcar plantele nu ar trebui udate astăzi, întrucât se vor ofili. Nici vița de vie nu trebuie tunsă astăzi, deoarece se spune că graurii vor mânca strugurii.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să ceri sau să dai bani cu împrumut. De asemenea, nu se spală, nu se coase și nu se fac alte treburi în casă, potrivit romaniatv.net.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X