Tradiţii şi obiceiuri de Ignat. În fiecare an, pe 20 decembrie, toți românii sărbătoresc ziua de ignat. Uite ce este interzis să faci astăzi.

Tradiţii şi obiceiuri de Ignat. De-a lungul timpului în jurul acestei zile, bătrâni spuneau că sacrificarea porcului trebuie să aibă loc în ziua destinată Ignatului, respectiv 20 decembrie.

Gospodinele purifică locul unde are loc sacrificarea porcului prin tămâierea și prin stropirea acelui spațiu. Sacrificarea porcului trebuie făcut după răsăritul soarelui sau înainte de apus.

În mediul rural, copiii sunt urcaţi pe pântecul porcului și li se face semnul crucii pe frunte cu sângele animalului sacrificat. Se crede că acei copii vor fi ocoliți de efectele deochiului pe parcursul noului an.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Cei mai puternici bărbaţi sacrifica animalului, iar înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească. În unele regiuni chiar şi gospodăria este sfinţită înainte de sacrificare.

În ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate

 

Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui, potrivit capital.ro.

În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.

Un obicei vechi mai spune că sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.

După sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie.

Un alt obicei spune ca stăpânul casei trebuie să deseneze cu sângele scurs din porc o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească rumeni şi sănătoşi.

Mai mult, părul de porc se păstrează, iar cu el se afumă copiii atunci când sunt deocheaţi, adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.