Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfantul Nicolae!

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfantul Nicolae!
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfantul Nicolae!
Autor:

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfantul Nicolae! Sfântul Nicolae este sărbătorit de toţi creştinii pe 6 decembrie şi este unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi. 

 În ziua de Sfantul Nicolae, oamenii aduc în casa cregunţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească pana de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul bogat si plin de satisfactii.

In unele localități, fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, tinerii sărbătoresc.

In zona rurala, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

In popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. In aceasta zi Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

În popor se spune că, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului, potrivit evz.ro.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X