Tradiţia sacrificării porcilor de Crăciun se pierde în România. Tot mai puţini români aleg să recurgă la această modalitate pentru a avea carne de sărbători. Pesta porcină, dar şi noile reglemetări sunt două din cauzele acestei evoluţii.

Astăzi nu mai sunt deloc animale vii

Tradiția sacrificării porcilor de Crăciun. În piețele agroalimentare din Mureș, pe vremuri, crescătorii de porci vindeau animale vii sau, după ce s-a interzis, veneau și își făceau reclamă la porcii pe care îi avea acasă de vânzare. Astăzi nu mai sunt deloc animale vii. Și medicii veterinari au remarcat că s-a redus numărul celor care sacrifică porci în gospodărie.

Citește și: Traditia celor 33 de lumanari aprinse! Preot: "Se implinesc rugaciunile"

Tranzacțiile au devenit complicate odată cu noile prevederi privind transportul de animale introduse recent și în Mureș, după ce s-a indentificat pestă porcină africană la doi mistreți. Mai este varianta de a apela la abatoare, care sacrifică din complexul propriu.

Tradiția sacrificării porcilor de Crăciun. Nici acestea nu mai prea au cerere din partea populației, așa că celor care vor carne de porc pe masa de sărbători le mai rămâne să cumpere din magazin, unde însă carnea s-a scumpit peste noapte cu 30%. Vânzătorii nu ne dau vești bune, ei spun că anul viitor va mai urma un val de scumpire a produselor din porc, potrivit Rador.

Tradiția sacrificării porcilor de Crăciun. Tradiții, obiceiuri și superstiții în ajunul Crăciunului

Se zice, din timpuri vechi, că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

În Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de cei mai credincioși oamenii și buni la suflet.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un alt obicei este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul, dar și cântăreții bisericești să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului sunt următoarele:

  • Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun;
  • Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit;
  • Gospodinele trebuie să gătească pentru masa de Ajun  multe bucate, pentru a le avea și în anul următor;
  • În ajunul Crăciunului se pune puțină otavă, iarbă care crește în același an, după ce câmpul a fost cosit  pe masă, care după sărbători se va da vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți;
  • În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce dovleac pentru a fi sănătoși tot anul, etc.