Nu aduce anul ce aduce ceasul, sună o vorbă veche. Ceasul actual aduce o știre despre Ținutul Secuiesc și planul de transformare a acestei zone în autonomă, în cadrul României.

Concret, la Camera Deputaților a fost depus un proiect de lege pe speța în cauză, anunță portalul www.dcnews.ro, care citează agenția Mediafax.

Proiectul a fost depus de deputații Zsolt-Istvan Biro și József-György Kulcsar-Terza.

Conform acestui proiect, Ținutul Secuiesc va dobândi personalitate juridică, iar în această regiune atât limba română, cât și maghiara, vor avea statut oficial.

Nu va fi însă suficient votul din Parlament. Statutul de autonomie va fi obținut prin referendum organizat în cadrul Ținutului Secuiesc.

Citește și: Adelina Pestrițu se implică într-un nou proiect, despre ce este vorba

„Ca expresie a identității sale istorice, în scopul asigurării egalității de șanse a cetățenilor și protecției identității naționale maghiare, locuitorii Ținutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă.

Aspirația locuitorilor regiunii la autonomie are ca obiectiv participarea democratică a cetățenilor la viața societății, la dezvoltarea economico-socială, la sprijinirea și ocrotirea realizării intereselor teritoriale”, se arată în motivarea acestui proiect de lege.