În Italia, teama de coronavirus e la pas să falimenteze afacerile chinezilor din Peninsulă; restaurantele chinezeşti au tot mai puţini clienţi. Totodată, de teama contaminării, în multe şcoli copiii chinezilor sunt discriminaţi.

Doi din trei clienţi renunţă că mai mănânce la restaurantele chinezeşti din Italia. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul magazinelor alimentare sau a celor de confecţii sau produse de casă. Şi totul pleacă de la frica cetăţenilor de a nu se contamina. În aceste condiţii, comercianţii chinezi sunt îngrijoraţi că vor ajunge la faliment, aşa cum recunoaşte şi Silvia Dzeng, proprietara unui astfel de restaurant din Genova, pentru Rador.

Citește și: Noul virus a băgat spaima în Andreea Raicu! Mesaj îngrijorător după ce s-a întors din Italia: „Nu pot să mă fac că nu există”

Silvia Dzeng: Înainte de exlozia acestui virus, noi aveam la masă între 80 şi 100 de persoane numai la prânz. Acum, numărul clienţilor s-a micşorat mai mult de jumătate. Avem 20-30 de persoane pe zi. Lumea se teme să nu se contamineze, mai ales că noi suntem chinezi.

Suntem îngrijoraţi deoarece, de când avem mai puţini clienţi, am fost nevoiţi să modificăm şi programul de lucru. Aici trebuie să plătim chiria, lumina, gazul; sunt numeroase cheltuieli şi noi suntem îngrijoraţi că dacă se merge înainte în acest mod ajungem, cu siguranţă, la faliment.

Există însă şi italieni care continuă să mănânce liniştiţi în restaurantele chinezeşti

“E fără control; nu mi se pare corect. Parcă lumea ar fi sclava prejudecăţilor. Este exagerată această mentalitate. Nu înţeleg ce legătură au restaurantele chinezeşti cu faptul că există o infecţie, chiar foarte gravă, în China. Persoanele de aici trăiesc în Italia, nu vin de acolo şi nu călătoresc periodic înspre China.”

Din păcate, de la zi la zi, pe străzi sau chiar în instituţiile de învăţământ se semnalează alte episoade de rasism faţă de chinezi. O absolventă a Universităţii Cattolica din Milano a fost agresată verbal în timp ce se afla într-un tren în drum spre casă.

Doi fraţi sănătoşi tun nu pot să mai meargă la şcoală, deoarece părinţii colegilor lor de clasă nu vor copii chinezi în şcoală. Şi lista continuă; până şi pe stadioane, între echipe de copii s-au înregistrat zeci de acte de rasism, acte pe care asociaţiile, dar şi autorităţile italiene încearcă să le combată.