Te-ai intrebat cum sa gatesti friptura ca un bucatar profesionist? Exista cativa pasi simpli pentru a asigura o textura apetisanta si usor crocanta

Doar bucătarii profesioniști aplică tehnica rumenitului în tigaie. Aceasta presupune câţiva paşi simpli, fiecare gândit pentru a desface complet aroma şi pentru a asigura acea textură apetisantă, uşor crocantă.

1. Rumenită

Carnea rumenită pe aragaz îi asigură o crustă plină de savoare, uşor crocantă.

2. Întoarsă

Carnea întoarsă des, după ce prinde acea primă crustă care o va face să nu se lipească de tigaie, se va rumeni uniform.

Citește și: Ciorbă de post. Rețeta veche lipovenească are un ingredient secret

3. Friptă

Cratiţa se dă la cuptor, unde se va găti uniform, la temperatură constantă, fără să se ardă.

4. Înăbuşită în unt

O tehnică extrem de simplă, ce asigură un gust desăvârşit. Ai nevoie de o tigaie din teflon, unt şi o lingură bună, cu coadă lungă.

“Tigaia nu trebuie să fie prea încinsă – prăjeşte cotletul de porc treptat şi întoarce-l des. Când va căpăta o culoare arămie, vei trăi o experienţă culinară desăvârşită”, spune chef Brian Leth.

Carnea înăbuşită în unt îţi va schimba total tehnica de gătit. Untul scaldă carnea în arome şi îi încălzeşte şi cea mai fină crăpătură, asigurând, astfel, o textură desăvârşită. Cum se face?

1. Odată ce carnea s-a rumenit, adică a căpătat acea crustă arămie (în cazul cotletelor de porc asta înseamnă gătite aproape în întregime), adaugi untul tăiat cubuleţe şi ierburi aromatice, ceapă, usturoi…

2. Când untul s-a topit şi începe să facă spumă, apleci tigaia uşor, astfel încât untul să se strângă într-o parte.

3. Folosind o lingură cu coadă lungă, aduni untul şi stropeşti carnea. Treptat, untul se va închide la culoare. Din acest moment, va începe să se ardă şi să fumege, aşa că va trebui să scoţi carnea din tigaie.

Indiferent de carnea aleasă, uleiul trebuie să fie încins. Cum graniţa între încins şi fierbinte este foarte sensibilă, pentru a verifica uleiul poţi folosi următoarea metodă: iei o bucăţică de miez de pâine şi o pui în uleiul încins. Dacă pâinea capătă o culoare aurie, uniformă, uleiul este numai bun pentru prăjit. Dacă pâinea devine maronie, este prea fierbinte. Rezultatul? Carnea se va arde la suprafaţă, iar miezul va rămâne crud.

Pe final, un truc ce va asigura acea textură uşor crocantă la exterior: înainte de a pune carnea la prăjit, presară deasupra puţină făină.