Taxa TV. Românii trebuie să știe adevarul despre ce se întamplă și-n alte părți ale lumii

Guvernul britanic a lansat o consultare publică în privinţa taxei tv încasate de BBC. În acest moment, cei care nu plătesc această taxă riscă să ajungă în închisoare, însă executivul de la Londra susţine că pedeapsa este exagerată. BBC a anunţat deja o serie de reduceri bugetare în încercarea de a ţine costurile sub control.

Taxa TV. Românii trebuie să știe! Actualele prevederi garantează BBC că va încasa taxa radio tv cel puțin până în anul 2027, dar rezultatul consultării publice lansate în această săptămână de guvern ar putea afecta serios bugetul corporației. Ministrul Culturii, Nicky Morgan, a precizat că foarte multă lume nu este de acord ca cei care nu plătesc taxa să riște să ajungă în închisoare și că cel mai probabil acest lucru se va schimba începând cu anul 2022. Ea a admis că măsura ar duce aproape sigur la scăderea veniturilor pentru BBC.

Citește și: Guvernul de la Londra da lovitura! Cum vor fi afectati romanii de Brexit

De altfel, grupul media a estimat deja pierderi de aproximativ 200 de milioane de lire sterline. În prezent, aproape 26 de milioane de familii britanice plătesc taxa radio tv, în valoare de 154 de lire sterline, aducând BBC venituri de 3,6 miliarde de lire. Anul trecut, peste 121 de mii de persoane au fost condamnate pentru neplata taxei, fiind obligate să plătească fiecare câte o amendă de 176 de lire. Doar cinci persoane au fost trimise la închisoare pentru neplata amenzilor respective.

BBC a anunțat săptămâna trecută un plan de modernizare menit să economisească cel puțin 80 de milioane de lire din bugetul anual. Corporația, care are peste 20.000 de angajați, a decis desființarea a 450 de posturi, plănuind în același timp investiții în sectorul digital pentru a atrage audiențe mai tinere.