Țările sunnite moderate din Orientul Mijlociu au interese regionale comune cu Israelul în fața amenințării iraniene. În acest context au dezvoltat în ultimii doi ani o serie de contacte între Israel și țările din Golf.

De asemenea, este invocat un posibil acord de neagresiune între Israel și țările Golfului, precum și posibilitatea unei întrevederi între prințul moștenitor saudit și premierul israelian după alegerile parlamentare din Israel de la începutul lunii martie.

Dragoș Ciocârlan transmite de la Ierusalim: „Fostul premier al Qatarului, șeicul Hamad bin Jassim, crede că decizia de săptămâna trecută a Ligii Arabe de a respinge planul american de pace nu este în interesul Orientului Mijlociu. Hamad bin Jassim a declarat că statele din Golf se pregătesc să semneze un pact de neagresiune cu Israelul, care ar putea include și alte țări precum Maroc. La sfârșitul anului trecut el a anunțat că noul plan american de pace va fi prezentat integral la începutul lui 2020. Acum fostul premier al Qatarului evocă posibilitatea unui acord de neagresiune între Israel și țările Consiliului de Cooperare al Golfului, la care vor adera și alte țări.

Citește și: Declarația care poate începe un adevărat război: "Trump trebuie felicitat pentru atacul in care a fost ucis Soleimani"

Chiar dacă unele state arabe au promis că vor avea o atitudine pozitivă față de planul american de pace, nu au făcut-o din cauza presei, a declarat Jassim. Ţările arabe au o strategie pe termen scurt, în timp ce politica părții israeliene se bazează pe o strategie pe termen lung. Planul de pace prezentat la Casa Albă în 28 ianuarie în prezența premierului Benjamin Netanyahu surâzător este în favoarea Israelului în chestiunile controversate ale conflictului, dar declarațiile americane lasă să se înțeleagă că sunt posibile adaptări în funcție de negocieri. Planul prevede că Israelul anexează 30% din Cisiordania, inclusiv așezările israeliene din teritorii revendicate de palestinieni pentru viitorul lor stat, așezări care sunt considerate ilegale de majoritatea comunității internaționale.

Consiliul de Cooperare al Golfului, creat în 1981, e compus din șase țări: Arabia Saudită, Oman, Kuweit, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Qatar. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite ar urma să se întâlnească cu premierul israelian cu ocazia unei reuniuni găzduită de Egipt și care, potrivit ultimelor informații, va avea loc după alegerile parlamentare din Israel. Washingtonul s-a implicat direct în medierea dintre Riad și Ierusalim pentru o întrevedere în Egipt.

Ţările Arabe Unite au interese comune cu Israelul în ceea ce privește amenințarea iraniană în regiune și perspectivele unei cooperări regionale în plan economic vor pune în valoare potențialul pe care îl are Israelul, mai ales din punct de vedere tehnologic. Între timp, Teheranul își continuă retorica amenințătoare la adresa Israelului. Purtătorul de cuvânt al armatei iraniene a declarat că statul sionist o să dispară, iar consilierul liderului suprem Ali Khamenei afirmă că Tel Aviv va fi ras din temelii.

Citește și:

Surse citate de presa israeliană au indicat că piloții avioanelor F-35 din dotarea armatei israeliene se antrenează pe distanțe mari, fiind vizate ținte din Iran în eventualitatea unui conflict direct, potrivit RRA.