Că avem supermarketuri aproape la fiecare colț de bulevard, nu mai e o noutate în București sau în alte mari orașe.

De ani de zile autorizațiile de construcție au fost acordate, mai întâi în Capitală, pentru asemenea mari magazine, chiar în centrul urbei, ca să nu mai spunem de alte cartiere.

Lucrurile s-ar putea schimba radical, în condițiile în care în Parlament a fost depus un proiect de lege care arată, în esență, că marile magazine vor putea fi amplasate numai la marginea orașelor.

În schimb, doar magazinele care au până în 400 de metri pătrați pot primi autorizare de construcție în limita interioară a unei localități urbane.

Citește și: Alertă de coronavirus în București. Au fost confirmate încă opt cazuri

Așa cum arată Mediafax, proiectul de lege are ca semnatari parlamentari PSD, PMP și UDMR.

Se vor aduce astfel modificări Legii 99 din 2000 privind comerțul și activitatea din piețe.

„În vederea dezvoltării rețelelor de distribuție, autoritățile publice locale vor stabili următoarele:

a) accesul vehiculelor de transport marfă în unitatea administrativ-teritorială în funcție de tonaj și dimensiuni maxim admise;

b) regimul parcării vehiculelor de transport marfă și regimul orar al aprovizionării comercianților.

Amplasarea structurilor de vânzare cu suprafața mai mare de 400 m.p. se va face exclusiv în teritoriu periurban, conform prevederilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiectul de lege.

Inițiatorii proiectului arată că este necesar ca România să se alinieze țărilor din Occident, acolo unde marile magazine se află la marginea orașelor.

„Prin modificările propuse, comunitățile locale vor avea mai multe avantaje din punct de vedere al menținerii și încurajării IMM – micilor producători și afacerilor locale, prin ocuparea mai judicioasă a spațiilor comerciale cu suprafețe mici, precum și pentru interesele consumatorilor prin varietatea mai mare de produse, prin încurajarea specificității locale și a serviciilor turistice, cât și din punct de vedere al dezvoltării urbane durabile a localităților”, se arată în expunerea de motive pentru acest proiect.

Nu se spune totuși în acest proiect ce se va întâmpla cu supermarketurile care au fost deja construite în marile orașe. Să fie oare momentul în care acestea să fie mutate la marginea centrelor urbane?