STUDIU. Lipsa de afectiune in timpul copilariei are consecinte dramatice! Un studiu britanic a analizat comportamentul mai multor tineri adulţi care la începutul anilor 1990 au petrecut primii ani din viaţă în orfelinatele din România.

STUDIU. Lipsa de afecțiune în timpul copilăriei. Politicile din epoca Ceauşescu interziceau avortul şi utilizarea pastilelor contraceptive, în timp ce familiile fără copii erau supuse unei taxe speciale. Din cauza măsurilor luate de guvern, mulţi copiii au ajuns în orfelinate, unde condiţiile adesea erau infernale. Orfanii care s-au aflat în centrul studiului amintit au fost adoptaţi ulterior de familii din Marea Britanie.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Potrivit specialiştilor, chiar dacă familiile adoptive au creat un mediu plin de dragoste şi grijă faţă de aceşti copiii abandonaţi, lipsa de afecţiune în primii ani de copilărie a cauzat leziuni permanente ale creierului, scrie portalul qubit.hu.

Copiii care cresc într-un mediu fără dragoste, atenţie şi îngrijire, mai târziu se confruntă cu dificultăţi de învăţare, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), anxietate şi depresie.

STUDIU. Lipsa de afecțiune în timpul copilăriei. Potrivit rezultatelor studiului, creierul orfanilor regimului Ceauşescu a fost mai mic cu 8,6% în comparaţia cu creierul copiilor britanici. Un alt aspect important – potrivit studiului – este acela că leziunile celebrale traumatice suferite în timpul copilăriei rămân pe viaţă.

Astfel, se pare că neuroplasticitatea (respectiv acea capacitate de adaptare a creierului prin care funcţiile anumitor părţi ale creierului care au suferit leziuni pot fi preluate ulterior de alte zone ale creierului) nici nu s-a format şi nici nu s-a dezvoltat mai târziu la acest copii traumatizaţi,  potrivit Rador.