Studiu înfricoșător în România. Cum își tratează românii răceala şi durerile de gât. Cifrele sunt amețitoare

Un studiu realizat luna trecută de Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei arată că aproximativ 5 milioane de români își tratează răceala şi durerile de gât cu antibiotice, iar 30% dintre ei au făcut acest lucru fără recomandarea medicilor.

Societăţii Române de Rinologie şi Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a publicat un raport privind utilizarea antibioticelor fără recomandarea specialiștilor.  Analiza făcută demonstrează că o treime dintre persoanele care au consumat antibiotic fără prescripţie de la medic, apelând, fără să se gândească la consecințe, la sfaturile celor apropiaţi sau citind pe internet.

Citește și: Cele mai bune remedii naturiste pentru tuse. Ce poți face ca să scapi de problema care îți dă batai de cap

„Dezvoltarea alarmantă a rezistenţei bacteriene ne supune pe oricare dintre noi riscurilor de a dezvolta infecţii grave care să nu mai poată fi tratate. Greşelile aparţin pacientului care face automedicaţie cu antibiotic la primul semn de răceală, medicilor care prescriu cu uşurinţă antiinfecţioase pentru simple viroze sau dureri în gât şi uneori uşurinţei cu care se pot procura aceste medicamente din farmacii”, a afirmat prof. dr. Codruţ Sarafoleanu de la Societatea Română de Rinologie.

Profesorul a mai specificat că „roşul în gât, secreţiile nazale şi nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic”

În acest sens, rezistenţa la antimicrobiene este o ameninţare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Mii de oameni pierd anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul al treilea între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte impactul infecţiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.

O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale

“O mare parte dintre români apreciază remediile tradiţionale pentru răceala cu durere în gât şi optează pentru ele ca adjuvant. Totuşi, convingerea eronată că antibioticul este panaceu universal şi dorinţa de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulţi concetăţeni să apeleze direct la tratamentul antibiotic, fără un examen medical prealabil la medicul de familie, care să stabilească tratamentul adecvat afecţiunii de care suferă”, a avertizat medicul Dina Mergeani, din partea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.