E toamnă și se culeg viile. Miroase a must. Oamenii se întrec în a savura. Dar ce anume savurezi? Aici e problema.

Hai să vorbim despre vin. Eterna poveste. Cum depistăm vinul contrafăcut? Din păcate, pe piața noastră sunt o grămadă de ”făcături”.

Și din nou spunem din pacate, pentru că oamenii nu țin cont neapărat de calitate, ci și de preț, se constată de mulți ani încoace.

Specialiștii ne atrag atebția. Un vin de calitate inferioară sau chiar cel din pastile sunt foarte ieftine. Acesta e un prim semn că trebuie să ne ferim de ”porcării”.

Dar nu numai atât. Am descoperit o metodă și mai eficientă. Expusă de portalul www.romanialibera.ro și care se referă la un studiu elaborat cu ani în urmă de stațiunile de cercetare din Murfatlar, Bujoru, Blaj şi Iaşi.

Citește și: Vinul alb. Secrete seculare și beneficii. Foarte puțini le știu

Studiul e intitulat ca atare, ca să fie clar pentru toată lumea – „Stabilirea metodelor de determinare a produselor falsificate din industria vinului”.

Ei bine, ce faceți ca să vă dați seama că un vin e contrafăcut? Iată în continuare un exemplu, legat de vinul roșu. Luați o hârtie și un creion și notați.

Aveți nevoie de o felie de pâine sau de o bucată de lână ori de pânză.

Se va turna un pic de vin peste aceste lucruri. Și apoi vedeți cum se colorează. În funcție de culoare veți avea răspunsul la întrebare – e un vin curat sau contrafăcut?

„În cazul microprobelor de vinuri roşii falsificate prin adaosul de coloranţi sintetici, lâna se colorează net, iar culoarea persistă şi după spălarea cu apă”, se arată în studiu.

Aceeași sursă ne mai spune și altceva „Experimentul arată că, de fiecare dată când lâna va fi colorată în roşu cu nuanţe spre galben, violet sau maro, vinul este colorat artificial”.

Și încă un lucru de care să țineți seama. După ce sticla a fost desfundată, dacă vinul își schimbă mirosul, culoarea și gustul, e clar că ați cumpărat o mizerie, nicidecum vin.