Ai făcut o contravenție la volan. Dar una nu foarte gravă. În condițiile astea poți pleca mai departe, cu tot cu permisul de conducere, chiar și după ce polițistul de-a tras pe dreapta și, în mod normal, ar fi trebuit să-ți fie suspendat actul respectiv pentru o anumită perioadă.

Cum se poate așa ceva? Da, se poate, sau mai bine spus e posibil să se întâmple. Momentan vorbim de un proiect de lege, dezbătut în Parlament, prin care șoferii care au comis abateri, la volan, însă nu foarte grave, vor avea dreptul să-și aleagă perioada în care să le fie suspendat permisul auto.

Citește și: Este cel mai dur incident din trafic. Ce a generat scandalul

Așa cum arată Agerpres, proiectul de lege a fost depus de un deputat ALDE și, cel mai important, a fost deja adoptat de Senat. Urmează să treacă, dacă va trece, și de Camera Deputaților.

Acest proiect ne spune că șoferul vinovat de comiterea la volan a unei contravenții, însă din categoria celor ușoare, va avea dreptul, în termen de un an de la comiterea faptei, să își aleagă perioada în care să-i fie suspendat, temporar permisul auto.

„Prevederile prezentei iniţiative vin în ajutorul şoferilor profesionişti, şi nu numai, care se aleg cu suspendarea permisului de conducere, iar, pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulaţie, nu mai pot lucra şi rămân fără pâine.

Sunt de părere că la nivel naţional avem o problemă mare legată de suspendarea permiselor de conducere ale şoferilor”, arată în expunerea de motive deputatul Ştefan-Alexandru Băişanu, inițiatorul acestui proiect.

Atenție, de la acest drept de a-și alege perioada suspendării vor fi exceptați șoferii care au comis fapte grave sau care s-au dovedit un pericol social la volan.