Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri! Mare păcat dacă faci asta! În fiecare an, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie. Se spune că Sf Nicolae a fost un episcop creștin al orașului antic grecesc Mira din Asia Mică. Datorită minunilor atribuite mijlocirii sale, el este cunoscut și sub numele de Nicolae Minunantul.
De Sfantul Nicolae, oamenii aduc în casa cregunţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească pana de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până cand anul se sfarseste, anul care vine va fi unul bogat si plin de satisfactii.

Citește și: Anul nou chinezesc. Iata tot ce trebuie sa faci ca sa ai noroc cu carul

In unele localități, fetele se aduna in ajunul sarbatorii pentru a face placinte, iar seara, la ora noua fix, tinerii sărbătoresc.

Sfântul Nicolae, tradiții și obiceiuri!  In zona rurala, feciorii se organizeaza in cete, isi aleg gazda in casa careia repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou vor avea loc.

In popor se crede ca de Sfantul Nicolae incepe in adevaratul sens al cuvantului iarna. In aceasta zi Mosul isi scurtura barba sura si incepe sa ninga. Iar daca nu ninge inseamna ca Sfantul Nicolae a intinerit.

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu ca trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sa fie lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sa le aduca daruri celor cuminti. Copiii neascultatori primesc o nuielusa, menita sa ii atentioneze si sa le aduca aminte ca trebuie sa asculte de parintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seama daca un copil a fost cuminte sau rau.

Conform traditiilor romanesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, facand astfel trimitere la prima zapada care cade la inceputul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vaduvele, este stapanul apelor si salveaza corabierii de la inec, protejeaza soldatii pe timp de razboi.

În popor se spune că, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului, potrivit evz.ro.