Sf Trei Ierarhi, o mare SĂRBĂTOARE pentru români! În fiecare an, pe 30 ianuarie, biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Acești sfinți sunt pomeniți și separat, toată luna ianuarie. Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan au ajuns să fie cinstiți împreună spre sfarsitul secolului al XI-lea datorită unei dispute iscată printre oameni.

Sf Trei Ierarhi, o mare SĂRBĂTOARE pentru români. Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi

„Dupa cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem si nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul sau, indemnati de Duhul Sfant, am scris invataturi pentru mantuirea oamenilor.

Citește și: Ce NU au voie sa faca barbatii de Dragobete! Le va merge prost tot anul

Cum ne-a insuflat Duhul Sfant, asa am invatat. Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi. Ca nevointa noastra, cat am fost in viata si dupa moarte, a fost sa impacam pe oameni si sa aducem in lume pace si unire. Impreuneaza-ne, dar, facandu-ne praznic la cate trei intr-o singura zi, si instiinteaza cu aceasta pe crestini, ca noi in fata lui Dumnezeu, una suntem”, sunt cuvintele pe care cei trei ierarhi i le-au adresat Sfantului Ioan.

Ce nu trebuie să faci sub nici o formă

La sate se obișnuiește că în această zi de sărbătoare să se facă praznice de pomenire a morților din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post o avea o căsnicie fericită.

Tot tradiția populară mai spune că cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei” și poate să orbească.

Se crede că astăzi începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă.

În tradiția populară se mai spune că de astăzi se schimbă vremea.