Cerințe pe care trebuie să le îndeplinească operatorii de jocuri de noroc online pentru a funcționa în legalitate cu legislația în vigoare.

Industria jocurile de noroc din România are o istorie lungă, ce datează din secolul XX, odată cu înființarea Loteriei Române. În timpul regimului Ceaușescu, toate formele de jocuri de noroc au fost interzise, interdicție care a fost ridicată în anii 90. În anii ce au urmat, au fost redeschise aproape toate locațiile, cazinouri în special, care ofereau jocuri de noroc.

Odată cu intrarea cazinourilor în mediul online, România a intrat în atenția operatorilor de jocuri de noroc, ca și piață de extindere. Inițial, procesul a început în 2019 dar pentru că legile românești privind jocurile de noroc nu erau compatibile cu cerințele Europene, procesul s-a anulat până în 2014, când s-a înființat singurul organism în măsură să licențieze și să reglementeze această industrie. Lista cu operatorii licențiați, care oferă casino bonus pentru jucătorii români o găsiți pe site-ul ONJN, organism care este delegat să verifice, să reglementeze toate probleme legat de jocurile de noroc pe teritoriul României, fie că vorbim de cazinouri virtuale, cazinouri fizice, săli de pariuri, săli de Bingo, loterie sau alte forme de jocuri.

Citește și: Coronavirus Romania. Cum arata informatiile de ultima ora!

Guvernul Român a acordat o atenție sporită acestui segment care aduce un venit considerabil și sigur Statului și au luat măsuri pentru dezvoltarea industriei, acoperind toate aspectele importante, inclusiv siguranța utilizatorului. Legislația în vigoare conține cerințele pe care trebuie să le îndeplinească operatorii pentru a putea dobândi Licența pentru jocuri de noroc pe teritoriul României. Printre aceste noi cerințe sunt incluse și asigurarea unui mediu de joc securizat, împiedicarea accesul minorilor la jocurile de noroc și programe speciale pentru jucătorii care dezvoltă probleme de adicție. Alte măsuri care au fost impuse sunt asupra taxelor pe care operatorii trebuie să le plătească anual.

Anterior, a existat o taxă universală de 25% pe venit, care a fost modificată în 2014, sub forma unui procent de 1%, reținut de către operator, în cazul în care veniturile utilizatorului de jocuri de cazinou nu depășesc valoarea de 100 000 € anual. În cazul în care se depășește această sumă, se aplică taxa de 25%. În vederea operatorilor operatorii care furnizează activități de jocuri de noroc online, ei trebuie să plătească o taxă, în funcție de veniturile lor anuale, la care se adaugă o taxă forfetară egală cu 16% din GGR.

Operatorii, virtuali sau fizici, care nu plătesc taxele impuse și nu corespund cerințelor tehnice sunt trecuți pe Lista Neagră ONJN și licența este revocată. Ordonanța de urgență a Guvernului ( OUG 77/2009) a avut doua scopuri, alinierea cu cerințele Comisii Europene și protejarea utilizatorului. Noile modificări ale legii au în vederea unui mediu securizat, cu mai multe metode de plată sigure, sisteme pentru prevenirea dependenței de joc și interzicerea minorilor la aceste activități. Toate aceste modificări au avut ca scop final dezvoltarea industrie, permițând operatorilor străini să își ofere serviciile pe teritoriul României.

Conform legislație, fiecare operator care îndeplinește cerințele este eligibil pentru obținerea unei licențe din cele trei clase, Licența clasa 1, Licența clasa 2, Licența clasa 3, în funcție de serviciile oferite. În urma Licenței dobândite, operatorul trebuie sa plătească și o taxă anuală de autorizare, plus taxa de 16% din veniturile anulate. Licența este valabila pentru 10 ani, însă reglementarea se face după 5 ani iar în cazuri în care există sesizări, chiar și mai devreme.

Conform celor mai noi cerințe, site-urile pentru jocuri de noroc trebuie să aibă transparență la toți termenii și toate condițiile impuse, să aibă numele companiei la vedere, adresa acesteia, detalii despre numărul Licenței ONJN, document care atestă accesul minorilor, programe de setare împotriva dependenței, detalii despre organisme care ajută jucătorii cu probleme, cele mai noi programe tehnice de securizare și criptarea datelor personale și bancare și Licența pentru software-ul folosit, care să -i ateste corectitudinea și siguranța.

Lista Neagră ONJN este actualizată constant și conține operatori care oferă în mod ilegal jocuri de noroc pentru cetățenii rezidenți din România. Această Listă a fost creată în 2015 și a fost umplută în ritm major cu sute de astfel de companii, mai ales cu operatorii care nu au vrut să plătească taxele impuse pentru doi ani retroactivi. Foarte mulți dintre acești operatori sunt asociați cu nume respectabile în afara țării noastre, care nu au probleme legale în nici un aspect dar care nu au reușit să respecte toate cerințele impuse de ONJN.