Scurt istoric BREXIT! Pe 23 iunie 2016, ceea ce părea inimaginabil la început s-a transformat în realitate: Marea Britanie avea să părăsească Uniunea Europeană. După trei ani de dispute, Marea Britanie va încheie retragerea de jure din Uniunea Europeană.

Brexit – care au fost momentele cele mai importante care au dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

 

Scurt istoric BREXIT! Mecanismul a fost pus în funcțiune de fostul premier David Cameron încă din 2013, când a anunțat că un referendum va avea loc, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile din 2015, lucru care s-a întâmplat, iar prim-ministrul a fost nevoit să își respecte promisiunea. 52% dintre britanici au votat pentru Brexit, determinându-l pe David Cameron să demisioneze.

Citește și: Noul sistem privind imigratia in Marea Britanie! Guvernul britanic a facut ANUNTUL

Boris Johnson şi-a anunțat intenția de a candida, dar înjunghiat pe la spate de bunul său prieten din acea perioadă, Michael Gove, care i-a retras sprijinul pentru a-şi anunța propria candidatură, a renunțat la idee, deschizându-i astfel Theresei May calea către Downing Street.

Theresa May, susținătoare a râmânerii în UE

O susţinătoare a rămânerii în Uniunea Europeană, Theresa May s-a regăsit dintr-o dată în postura de a scoate Regatul Unit din blocul comunitar. În toamna anului 2016, ea a anunțat că Brexit-ul va avea loc pe 29 martie 2019, și cu exact doi ani înainte de această dată a fost activat Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. La scurt timp după acest moment, Theresa May a luat o decizie surprinzătoare. Încrezătoare în șansele sale, ea a cerut organizarea de alegeri anticipate, decizie care a costat-o majoritatea parlamentară, și ceva mai târziu și postul de prim-ministru. Pentru moment însă, ea a continuat să guverneze cu ajutorul deputaților nord-irlandezi, care dintr-o dată au căpătat o influență neașteptată în negocierile privind ieșirea din blocul comunitar.

Citește și: Istoria Uniunii Europene tocmai a fost rescrisă. Alerta in marile cancelarii

Pe 8 decembrie 2017, Regatul Unit și Uniunea Europeană au anunțat că au ajuns la o înțelegere în privința acordului de retragere. Mai era nevoie doar de acordul Parlamentului de la Londra. Prima încercare, a doua încercare și a treia încercare, toate s-au încheiat cu același rezultat: acordul a fost respins de conservatorii din aripa dură și de deputații nord-irlandezi, nemulțumiți de backstop-ul inclus în înțelegere. Brexit-ul este amânat până la 31 ocrombrie, dar nu va mai fi Theresa May cea care va conduce Guvernul de la Londra.

Boris Johnson preia conducerea Guvernului de la Londra

 

Boris Johnson este numit în funcție și anunță imediat că nu va mai accepta nici o amânare a Brexit-ului. A reuşit să elimine backstop-ul din acord, primind în schimb ceea ce mulți au considerat a fi o înțelegere mai proastă, și pentru că parlamentul tot nu voia să își dea acordul, a decis să suspende activitatea în Camera Comunelor, decizie considerată ilegală de către judecători, iar amânarea a fost imposibil de evitat. În cele din urmă, opoziția a trebuit să accepte organizarea unor noi alegeri anticipate, iar britanicii, sătui de tergiversările din ultimii trei ani și jumătate, le-au dat conservatorilor mandatul de care aveau nevoie pentru a finaliza Brexit-ul, astfel Marea Britanie va deveni prima țară din istorie care părăsește Uniunea Europeană.