Prin adoptarea a nouă dispoziţii importante din cele 49 propuse în total, in data de 25 noiembrie 2019, de Noua Democraţie (de dreapta, aflat la guvernare n.trad.) şi SYRIZA (stânga radicală, fostul partid de guvernământ n.trad.), dispoziţii care vizează 28 de articole din Constituţie, plenul Parlamentului grec a validat astăzi noua hartă constituţională a ţării, anunță TO VIMA (Grecia). Grecia este țară membră a Uniunii Europene

Cele nouă schimbări constituţionale vizează:

  1. Venit minim garantat. “Statul se îngrijeşte de asigurarea unor condiţii de trai decent pentru toţi cetăţenii săi printr-un sistem de venit minim garantat”.
  2. Simplificarea procedurii de obţinere a majorităţii pentru alegerea preşedintelui Republicii în parlament astfel încât eşuarea alegerii unui preşedinte să nu mai ducă la declanşarea de alegeri anticipate. Pentru alegerea preşedintelui sunt văzute voturi succesive la care majorităţile pot fi constituite din 200, 200, 180, 151 de parlamentari sau, în caz extrem, poate fi ales prin majoritatea relativă a parlamentarilor prezenţi.
  3. Acordarea posibilităţii grecilor din străinătate să voteze în zona lor de domiciliu.
  4. Înăsprirea cadrului de imunitate pentru parlamentari. Imunitatea este limitată doar pentru infracţiuni comise în cadrul exercitării atribuţiilor lor.
  5. Recunoaşterea dreptului unei minorităţi parlamentare de a propune constituirea unei comisii de anchetă. Se prevede posibilitatea de a se constitui două comisii de anchetă pe sesiune parlamentară (cu 120 de voturi).
  6. Iniţiativă legislativă populară. Sunt necesare semnăturile a 500.000 de cetăţeni cu drept de vot şi sunt prevăzute două propuneri de legi pe sesiune parlamentară, cu excepţia unor teme care vizează aspecte bugetare, de politică externă sau din domeniul apărării naţionale.
  7. Răspunderea penală a miniştrilor şi anularea termenului scurt de obţinere a acordului parlamentului pentru declanşarea procedurii de anchetare a acestora.
  8. Asimilarea judecătorilor militari cu judecătorii ordinari.

Citește și: Ținutul Secuiesc, regiune autonomă în cadrul României. Ce se pregătește acum în Parlamentul de la București

9.Facilitarea alegerii unor Autorităţi Independente. Alegerea lor se va realiza cu o majoritate de 3/5 din Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului.

Αυτό είναι το νέο Σύνταγμα- Ποια άρθρα αναθεωρούνται