Scandal urias! Prima castigatoare a Cerbului de Aur a desfiintat concursul: ”Servilism si influente politice”

Prima castigatoare a trofeului a Cerbul de Aur, din 1969, Luminita Dobrescu, a transmis un mesaj dur despre celebrul concurs care s-a desfasurat la Brasov.

In cadrul unui interviu acordat pentru Click, artista si-a expus parerea si a dezvaluit tot ce considera ca nu este in regula cu festivalul, in forma sa actuala.

„Organizatorii  au schimbat mult profilul acestui festival, de unde la început era un festival strict de șlagăr românesc și  internațional sau chanson, care avea loc într-un teatru, cu o atmosferă intimă, într-o manifestare multiculturală care nu exclude câteodată nici genuri de pop, hard rock sau alte genuri noi, care-i dau o anvergură deosebită.

Citește și: Drama Andreei Marin! Vedeta este devastata: „Dacă închid ochii, o simt fizic!”

Acest aspect, ca și la Eurovision, înstrăinează aspectul inițial, dar evoluția în timp este de înțeles. Cu aceasta, festivalul se impune cu adevărat ca un eveninent de clasa internațională. Dar evident, ca orice pădure care are și uscături, am putea enumera și câteva aspecte mai puțin îmbucurătoare.

Ca minus, consider principiile după care este constituit un juriu internațional. În anii de început, marele juriu (de 12 persoane) era alcătuit exclusiv din reprezentanții posturilor de Radio și Televiziune ale țărilor participante, reprezentantul presei  naționale, președintele SRTV, președintele SRR, a câtorva compozitori consacrați, niciodată a vreunui solist oarecare sau vedetă, indiferent din ce țară ar fi fost. Erau invitați și manageri internaționali. Numai un asemenea juriu poate decide obiectiv!

Poate ar trebui exclusă definitiv seara de folclor românesc, care de multe ori este prost înțeleasă de către organizatori, oferind publicului spectacole de “Cântarea României” sau intrând în desuet și punând în umbră adevăratul Folclor Românesc, înlocuit cu muzică etnică lăutărească (muzică de mahala veche românească ) sau de “prelucrări moderne cu iz sârbesc a la Goran Bregovic, vezi  marele show de circ al unei mari vedete, Loredana Groza”, a declarat Luminița Dobrescu.

„Anul acesta, absolut toate premiile, cu excepția Premiului Publicului, au fost încredințate participanților străini! România deține nenumărate adevărate tinere talente de talie internațională, talente care nu sunt invitate să ne reprezinte. Oare reprezentanții de limba română ce au votat? Au uitat că și țara gazdă ar fi avut dreptul la un mare premiu? Nu la Premiul Publicului, care se subînțelegea, și la “O sticlă de Cotnari”. Ce rușine! Unde sunt dragostea și aprecierea valorilor naționale? Se vede că le-ați uitat de când nu mai trăiți în România!

Marele trofeu, mult râvnitul Cerb de Aur, nici de data aceasta nu a rămas în țara mumă! Ar fi ipocrit să nu recunosc calitatea prestației participantei din Italia, Liza G, calitățile unui glas extrem de școlit, dar pentru mine concurentul care ar fi meritat pe deplin trofeul era Florin Răduță!

Juratul italian, fără noțiuni elementare de cultură, afirmă greutatea unor interpreți de a pronunța limba română, prin faptul că «nu ar fi o limbă latină»! Și, asemenea exemplare au fost invitate de către organizatori să jurizeze un eveniment unic în Europa? Să plătim că să fim și denigrați?”, s-a arătat indignată artista.

„Festivalul trebuie să aibă și vedete internaționale, dar să discriminăm vedetele noastre, scriindu-le numele cu litere modeste, în comparație cu vedeta irlandeză, Ronan Keating, al cărui nume era scris cu litere de sărbătoare?! De ce marile noastre nume, precum Ștefan Bănică și Corina Chiriac nu au fost cinstiți așa cum merită?

Prezentatorilor (Elvin Dandel și Eda Marcus) trebuia să li se dea posibilitatea de a vorbi liber, de a fi naturali, neîncorsetați de texte rigide, lipsite de umor și spontaneitate. Și chiar când prezentau ceva în limba engleză să nu semene cu prezentările galelor de box!
Vestimentația prezentatoarei a lăsat de dorit… ceva decent, dar de bun gust, fără sclipiciuri și coronițe de prințese, ar fi fost mult mai indicat! O Andreea Marin împreună cu Fuego ar fi constituit o alternativă perfectă … doar sunt vedete TVR. Poate anul viitor!

Oare de ce prezentatorilor li s-au impus tot timpul enumerarea sponsorilor (erau doar trecuți pe display), inclusiv a Ministerului Culturii și Identității Naționale, a Consiliui Județean, a Primăriei din Brașov??? Sună așa de încorsetat, chiar că în anii dinainte de 1989… Trăim în Democrație, să renunțăm la servilism și la influențe politice! Aici este vorba de un Festival de Muzică, nu  de campanie electorală!

Seară de “folclor”, din păcate, nu a existat. Seara a fost constituită din trei părți; prima, de muzică etnică lăutărească,  adusă de către Iuliana Tudor la rang de salon și obligând publicul să se ridice în picioare la apariția unei legende a genului, (Gabi Luncă), încă din anii ’90 absentă din viața muzicală, dar între timp devenită misionar religios… Așteptam să auzim una din piesele ei cunoscute, în schimb auzim ceva ce nu mai avea nimic comun cu genul care o consacrase, ci îndemnuri religioase care nu-și aveau sensul în acest context”, a conchis fosta câștigătoare a concursului pentru sursa mai sus menționată.