Scandal și proteste în localitatea Mihail Kogalniceanu . Câteva sute de oameni au protestat astăzi în localitatea Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa faţă de preconizatele exproprieri de terenuri din zona bazei militare şi faţă de preţurile pe care Ministerul Apărării Naţionale le oferă în schimb.

Proprietarii celor 2400 de hectare sunt persoane fizice, firme, dar şi autorităţi locale din comunele Mihail Kogălniceanu şi Lumina. Mai mulţi proprietari spun că vor rămâne cu teren foarte puțin și că le vor fi falimentate afacerile, după ce au accesat fonduri europene de sute de mii de euro cu care au achiziționat utilaje performante. Nicolae Ianca este unul dintre ei.
”Un preţ atât de mic… 5.500 de lei/hectarul, când noi am cumpărat 6.500-7.000. Nu ne opunem /…/ americane, vine, e interes naţional… Am înţeles, nu e o problemă! Dar, daţi-ne şi nouă! Noi ce facem, murim? Noi ne oprim activitatea?”

Scandal și proteste în localitatea Mihail Kogalniceanu

Citește și: Teren dat in administrare Spitalului Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni pentru reabilitarea Unitatii de Primiri Urgente

Oamenii sunt hotărâți să să facă memorii cu sprijinul LAPAR și prin Asociaţia Agricultorilor şi să-l depună la Ministerul Agriculturii, la MApN, la Camera Agricolă din

Sunt mai mult de 1.300 de decizii de expropriere pentru terenurile de pe raza localităților Mihail Kogălniceanu și Lumina, suma totală despăgubită fiind de 110 milioane lei.

Directorul de comunicare al Ministerului Apărării, colonelul Constantin Spînu, a precizat, pentru RRA, că preţurile de expropriere sunt stabilite de lege. Dacă însă proprietarii nemulţumiţi obţin, prin intermediul unei instanţe de judecată, o sumă mai mare, MApN o va plăti, a mai spus colonelul Constantin Spînu. Protestatarii spun că vor utiliza acest drept și vor ataca în instanță.

Discuţiile privind extinderea bazei au loc de mai mult timp, subiectul redevenind de actualitate în noiembrie 2019, când, aşa cum arăta Ministerul Apărării Naţionale prin intermediul unui comunicat de presă, “specialişti militari români şi americani au discutat despre planurile de extindere ale bazelor aeriene de la Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, în cadrul unei reuniuni la care au participat oficiali şi experţi din cele două state”.