Săptămâna epidemiei de gripă! În România s-a declarat în această săptămână epidemie de gripă. Numărul celor care au murit din cauza bolii în acest sezon rece a ajuns la 23. Specialiştii spun că trendul crescător al îmbolnăvirilor de gripă se va păstra şi în săptămânile viitoare, având în vedere că foarte mulţi oameni nu s-au vaccinat.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a lansat recent un ghid de informare despre vaccinare, care cuprinde date legate atât de procesul de producţie a vaccinurilor, cât şi de recomandări şi contraindicaţii.

Citește și: Dani Otil, despre lupta cu boala: Mi-am luat ramas-bun de la rude! Mă sfârșeam încet

Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, coordonatorul lucrării:
„Nu ne limităm la ideea de vaccinare numai în cazul copiilor sau în perioada vârstei copilăriei. Orice individ, că este un individ sănătos, adult sau prezintă o patologie cronică, poate să beneficieze, dacă este cazul şi este recomandat, de această măsură eficientă de prevenire a unor boli. Din nefericire, nu avem vaccinuri pentru toate bolile care ar trebui să le prevenim. Dar dacă avem aceste 30 de tipuri de vaccinuri deja în utilizare populaţională, în mod specific, în funcţie de ce risc vrem să limităm, sigur că ele trebuie recomandate, oricare ar fi vârsta, cu condiţia ca preparatul respectiv să nu aibă o contraindicaţie la stare pacientului”,  a menționat Doina Azoicăi.

Ghidul va fi tipărit, pentru început, într-un tiraj de 5 mii exemplare şi va fi distribuit prin intermediul asociaţiilor de pacienţi şi în spitalele care tratează bolnavii cronici, în Bucureşti şi în ţară, potrivit RRA.