Să începem cu…începutul. ”Vânat în maioneză”. Vă spune ceva denumirea asta? Probabil că nu.

Bine, atunci să trecem la următorul element. Adică un nume. Lucien Olivier. Ați auzit de el? Unii da, alții ba, cine știe.

Salata de boeuf. Unii se reped să spună că e mâncare franțuzească. Stați puțin, că treaba e mai complexă.

Lucien era el bucătar francez, dar totuși prima și prima oară când a fost preparată străbunica rețetei de ”boeuf” nu a fost în Franța.

Dar unde? Ghiciți? O încercare, două, trei. Nimic. Degeaba sunați un prieten! Răspuns corect – în Rusia.

Citește și: Adevarul despre maioneza! Nutritionist: "Sfatul meu este sa..."

Povestea sună așa. Se întâmpla în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pe atunci, bogații Rusiei obișnuiau să aducă bucătari din Occident, să le prepare delicatețuri.

În acest context ajunge la Moscova un maestru, pe numele său Lucien Olivier.

Bucătarul, și om de afaceri pe deasupra, deschide în centrul Moscovei un restaurant, Hermitage.

Pe de altă parte, Olivier era invitat în palatale aristocratice, să umple mesele cu delicii nemaivăzute, după cum arată un amplu material pe această temă, găsit pe portalul www.eva.ro.

Pentru că i se cereau tot timpul noutăți culinare, bucătarul francez se gândește la o combinație neobișnuită.

El face o adevărată horă, pe același platou, din cărnuri de vânat. Pentru a le lega între ele, folosește maioneză, la care adaugă cartofi fierți, castraveți murați, și pe deasupra așează felii de ou fiert.

În scurt timp, ”Vânatul în maioneză” devine un simbol al restaurantului ”Hermitage”.

Olivier însuși prepară maioneza într-un fel anume, folosind oțet din vin franțuzesc, muștar și ulei de măsline.

Mai trebuie spus că, de la un anotimp la altul, ”Salata” aceasta conținea diverse ingrediente, între care trufe, piept de rață, afumat ori aspic.

De remarcat încă un aspect. Anume că nimeni nu cunoaște adevărata rețetă creată de Luvien Olivier. Adică datele transmise din generație în generație despre invenția lui sunt aproximative.

Venirea la putere a comunismului nu a eliminat din cultura culinară rusească această rețetă, pe care unii ar fi putut s-o considere…burgheză.

”Salata” a căpătat o altă denumire – Salat Stolinchny sau Salată capitoliu.

Să recapitulăm. Avem de-a face cu un preparat care nu ține cont de granițe ori de obiceiuri. Un franez venit la Moscova inventează un preparat care, mai apoi, invadează nu numai Rusia, ci și alte țări, multe țări. Între care și România.

Un Revelion fără Salata de Boeuf e de neimaginat. Apropo, denumirea de Boeuf, aflăm din aceeași sursă, vine de la franțuzescul vită.

Să spunem deci poftă bună în oricare grai doriți.