A fost odată ”domnul Trandafir”, și nu în primul rând o carte, ci un învățător care i-a intrat la suflet copilului Mihail, care mai târziu a devenit scriitorul Sadoveanu.

Azi, când știm dezastrul școlii românești, oglindit prin rezultatele înfiorătoare ale Testelor PISA, ar trebui să ne amintim de esența meseriei de dascăl.

Pentru că lecția se învață la clasă, de la profesor, iar dascălul nu e doar acela care transmite informații, ci modelează și caractere, spunea Nicolae Iorga.

Dacă vrem generații cu un bagaj de cunoștințe solid și pregătite pentru viață, atunci să luăm în seamă aceste învățături ale înaintașilor.

Citește și: Dan Negru a lansat un nou atac pe tema coronavirusului: „E și un business media!”

Realizatorul de televiziune Dan Negru a scris pe propria pagină de socializare un mesaj în acest sens.

Ne îndeamnă totodată să citim descrierea pe care Sadoveanu a făcut-o învățătorului său, ca să înțelegem adevărata lume a școlii.

Iată deci mesajul, așa cum a fost oglindit și de portalul www.dcnews.ro :

”Ălora care tot vorbesc despre testul PISA cu elevi romani analfabeți functionali le las mai jos C.V-ul unui dascăl priceput in jobul lui:
Neculai Trandafir.

Dascăl și nu comerciant de cunoștințe! C.V.-ul e scris de un fost elev care nu știu dacă azi ar mai fi trecut evaluările standardizate internațional “Programme for Internațional Student Assessment”, (PISA). Mihail Sadoveanu.

“Domnu’ Trandafir, bunul meu învățător, era un om năcajit, harţuit de administraţie care îşi ducea cu greu gospodaria și venea de multe ori amarat, ca sa ne dea cu dragoste învaţatura de toate zilele…

Dar atunci nu, n-avea alta grija decît sa ne spuie istorii mişcatoare și să ne învețe carte. Ca dânsul poate au mai fost mulţi.

Şi toţi au fost nişte apostoli, care au îndurat saracie şi batjocura, care au trecut printr-un vifor de nemulţămiri şi vorbe rele, dar care au izbutit sa-şi îndeplineasca, cu bine, menirea de învățători. I-am vazut mormantul.

O cruce de stejar, înegrita de ploi: deasupra, un brad, care făşăie la cea mai uşoara suflare de vant.

Flori salbatice pe pamantul negru. Pe cruce, o tabliţa: „Aici odihneşte robul lui D-zeu Neculai Trandafir…” şi celelalte cuvinte nu se mai cunosc, le-au şters ninsorile şi ploile.

Nici şcoala unde m-a învaţat el nu mai este. Acuma baieţii învaţa într-alt loc, într-o cladire nouă și inaltă.

Eu nu m-am dus însa s-o vad pe aceea; eu m-am dus sa vad locul gol unde a fost o odaie scundă, în care ne era cald vara şi frig iarna.

Pentru amintirea lui îţi trimet aceasta scrisoare.

Poate şi tu te vei gandi o clipa la dascalul acesta necunoscut şi vei dori odihna lină „robului lui D-zeu”, al carui nume ploile şi ninsorile în curand îl vor şterge şi de pe crucea mormantului… – Mihail Sadoveanu – Domnul Trandafir”, e mesajul lui Dan Negru pe propria pagină de socializare.