S-au aflat secretele culinare ale celebrei Sanda Marin! Acestea sunt cele zece SFATURI pe care orice gospodina trebuie sa le stie

O cunoștință veche a multor generații de gospodine din România, care s-au inspirat din rețetele și sfaturile ei publicate în volumul intitulat, simplu, „Sanda Marin – Carte de bucate” .

Sanda Marin și cartea sa au născut multe legende: s-a spus că ea ar fi fost un bărbat, de fapt, un bărbat, că nu a existat sau că e o carte cu autor colectiv. Sanda Marin a existat. A fost fiică de președinte al Academiei Române! Cecilia Maria Zapan (n. Simionescu) s-a născut în decembrie 1900 la Iași. Lica (acesta era numele ei de alint) s-a căsătorit cu Mihai Zapan, și au avut o fermă în zona pădurii Băneasa, aflăm din cartea „Sanda Marin – Carte de bucate”, publicată de Editura Humanitas.

Citește și: Psiholog celebru: "Stai intre oamenii cu probleme, nu fugi de ei"

„La începutul anilor 1930, Cecilia Maria Zapan, nemulțumită de cărțile de bucate care existau pe atunci în România, s-a gândit să scrie ea însăși o astfel de carte. S-a apucat de scris, cartea a tot crescut”, și a fost publicată de editura Cartea Românească, al cărei director era tatăl ei. Neștiind dacă va avea succes cartea sa de bucate, ca să nu-și facă tatăl de rușine, autoarea s-a gândit să-și fabrice un pseudonim: Sanda Marin. Volumul, cu o prefață de Păstorel Teodoreanu, a avut un succes extraordinar. De atunci și până în zilele noastre a fost reeditată de multe ori.

Iata care sunt cele zece secrete culinare ale Sandei Marin, femeia care a invatat Romania sa gateasca:

1. „Orice mâncare românească gătită cu sos e mai gustoasă dacă e ţinută o jumătate de oră la cuptor înainte de a fi servită la masă”. După ce tocana a clocotit pe aragaz, se pune la cuptor. În felul acesta legumele nu se prind de fundul oalei când sosul scade, şi nici cartofii nu se fărâmă, spune Sanda Marin.

2. „Carnea pentru friptură nu se spală. Dacă, din diferite motive, trebuie neapărat spălată, ea se usucă bine cu un şervet înainte de a fi pusă la fript” Sigur vreţi o friptură rumenă cu crustă crocantă. Apa în exces va face să aveţi o carne înăbuşită, fiartă în cuptor.

3. Pentru a nu se întări, ficatul nu trebuie sărat înainte de a fi fript. E bine să fie spălat în lapte, nu în apă.

4. Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt după ce au fost luate de pe foc.

5. Ouăle se verifică dacă sunt proaspete introducându-le într-un borcan cu apă: cel care stă culcat pe fundul borcanului este foarte proaspăt; cel care stă tot la fund, dar în picioare, are câteva zile; cel care stă în apă în echilibru („înoată“) are câteva săptămâni; iar cel care se ridicăla suprafaţa apei (pluteşte) are câteva luni.

6. Ouăle nu se sparg la fiert dacă înainte de a fi cufundate în apă se înţeapă la capătul mai teşit cu un ac gros de cusut. Ştiu că foarte puţini procedează aşa. Sfatul are logică, pentru că în partea de jos a oului, există „o cameră de aer”, cum spun bucătarii. Odată ce este făcută această mică înţepătură, apa va fierbe frumos oul fără ca acesta să mai pocnească. Tot din acea parte ar trebui să începeţi să curăţaţi oul, după fierbere, dacă vreţi să îl scoateţi întreg.

7. Untul bătut spumă se va obţine mai repede dacă se taie untul proaspăt în bucăţele mici într-un vas care se introduce în alt vas cu apă caldă. Cum începe să se înmoaie, fără să se topească, se scoate din vasul cu apă caldă, se amestecă şi apoi se bate spumă la loc răcoros.  De câte ori nu aţi tăiat crema de prăjitură pentru că untul nu se amesteca cu celelalte ingrediente? Şi asta pentru că el nu devenise încă o cremă. Cu sfaturile Sandei nu veţi mai da greş!

8. Înainte de a fi bătută, frişca se ţine circa două ore la frigider; nu se bate prea tare, pentru a nu se face unt. Zahărul se pune numai la urmă, când frişca este aproape bătută, în proporţie de o lingură la ¼ kg de frişcă.

9. Frişca bătută cu zahăr, întrebuinţată la torturi şi la prăjituri, trebuie bine scursă înainte de a fi folosită, deoarece zerul pe care îl lasă strică atât gustul, cât şi forma prăjiturii.

10. Nucile întrebuinţate la torturi şi prăjituri capătă un gust plăcut de alune când sunt prăjite puţin în cuptor, înainte de a fi folosite, fiind doar o parte din trucurile celebrei Sanda Marin, potrivit Adevarul.