Românii trebuie să afle asta: Preţul energiei electrice pe bursă, arată că… Preţul energiei electrice tranzacţionat în această dimineaţă pe Bursa din România a fost cel mai bun din regiune. Motivul ar putea fi legat de producţia mare de energie din surse regenerabile şi hidrocarburi. Cu toate acestea, preţul a fost unul conjunctural, care nu va influenţa semnificativ factura clienţilor.

Prețul energiei electrice afișat în această dimineață pe piata pentru ziua urmatoare a OPCOM arăta că megawatt-ul românesc era tranzacționat la 47,5 euro, în timp ce statele cu care suntem cuplați la piață aveau un preț ușor mai mare, astfel Ungaria, Slovacia și Cehia treceau de 49 de euro. La acel moment, cea mai mare parte a energiei era produsă de Hidroelectrica, urmată de cărbune, iar eolianul asigura o altă parte importantă din consum. Momentul a fost unul trecător, pentru că după Cehia și Slovacia au oferit un preț mai bun decât țara noastră.

Citește și:

Astfel de variații de preț nu influențează semnificativ factura consumatorului și aproape deloc pe cea a casnicului, care are în acest moment un preț reglementat chiar mai mare. În plus, costul final al facturii nu este determinat dor de prețurile acestei piețe spot, ci și de contractele pe termen lung stabilite anterior. Cu toate acestea, semnalele punctuale nu sunt de neglijat pentru că arată capacitatea medie a pieței și producției de energie într-o zi cu cerere și ofertă normală.

La fel de important pe termen scurt este şi faptul că în ultima săptămână am revenit la a fi exportatori al surplusului de energie produsă, în condițiile în care în ultimul an am importat.

Citește și:

La această oră, producția de energie a României este asigurată de hidro – aproape 27%; hidrocarburi – aproape 21%; cărbune – 19%; nuclear – puțin peste 16 procente și eolian – 13%.