Problema pădurilor a devenit tot mai acută în România. Păduri întregi au fost rase de pe fața pământului în ultimii 30 de ani.

Pare că vrem să ne trezim și să ne apărăm pădurile. Dar situația nu e deloc simplă.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a explicat la postul Digi 24 că țara noastră vrea să pună capăt exportului de bușteni. Dar acest lucru se poate face numai parțial.

“De când am venit la minister am pus colegii din Direcția Generală Păduri să ia în calcul să interzicem exportul de buștean în spațiul extracomunitar.

Din păcate, Comisia Europeană nu ne permite să interzicem exportul de buștean sau orice alt tip de export în spațiul intracomunitar.

Citește și: Petitie lansata de activistii de mediu din Iasi. Ce au cerut initiatorii autoritatilor

Dar este important, pentru că și acolo, în spațiul extracomunitar, pleacă cantități însemnate de lemn.

Eu cred că toată România, toți cetățenii și toate entitățile din această țară ar trebui să-și dorească să funcționeze IFN-ul (Inventarul Forestier Național – n. r.).

Oricum, suntem țara din Europa care are cea mai scurtă perioadă de viață pentru IFN. Țările nordice, de exemplu, au acest mecanism de 40-50 sau 60 de ani.

Pentru noi este atât de important acest IFN pentru că ne dă date pe baza cărora putem să ne facem strategia forestieră națională sau orice altă politică publică în domeniul pădurii.

Statul român pierde bani pentru fiecare milion de metri cubi de lemn care se taie ilegal.

Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n. r.) din proprietatea publică a statului român.

Dacă înmulțim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, a declarat ministrul Mediului la postul Digi 24.