Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că lumea trebuie să se pregătească pentru o eventuală pandemie de coronavirus.

OMS avertizează în acelaşi timp asupra propagării fricii, în condiţiile în care virusul nu îndeplineşte pentru moment criteriul răspândirii necontrolate.

Pe fondul unui declin al epidemiei în China, provoacă îngrijorare situaţiile din Iran şi Italia, unde decesele şi cazurile de contaminare se înmulţesc. O delegaţie a OMS şi a Comisiei Europene va sosi azi în Italia pentru a evalua situaţia pe teren, dar după cum remarcă presa internaţională, coronavirusul este pe cale să testeze graniţele deschise ale Europei.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

Elena Postelnicu reporter Rador, relatează: În condițiile în care există numeroși italieni care încearcă să iasă din zonele roșii cu focare sau din cele din împrejurimi, chiar peste hotare, guvernul de la Roma a propus pentru astăzi o reuniune cu miniștrii sănătății din țările de la graniță cu obiectivul de a ajunge împreună la acțiuni comune.

Decizia a fost luată de premierul Giuseppe Conte și de guvernatorii regiunilor implicate, care sunt îngrijorați de mobilitatea cetățenilor italieni transfrontalieri. Chiar dacă nerespectarea măsurilor de izolare se pedepsește, în conformitate cu articolul 650 din Codul Penal, cu o amendă de 206 euro și arest de până la 3 luni, cu toate acestea sunt cetățeni care voit sau în mod inconștient au ieșit din zonele roșii.

Cei care s-au deplasat în alte regiuni au fost găsiți imediat de autoritățile locale, cei care au plecat peste hotare nu. Cele 11 localități, zone roșii aflate în carantină, sunt supravegheate de filtre de poliție și jandarmerie. În patru zile, numai în nordul Italiei s-a ajuns la un număr de 229 de persoane contaminate și şapte decedate din cauza coronavirusului.