Reticența față de medicina modernă manifestată prin respingerea vaccinării este o ameninţare foarte importantă la adresa sănătăţii publice pe tot continentul european, iar diferenţele dintre statele Uniunii cu privire la accesul la servicii medicale este o realitate foarte pregnantă, se arată în Raportul privind starea sănătăţii în Uniunea Europeană, prezentat astăzi de Vytenis Andriukaitis, Comisar pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară.

Reticența o amenințare globală

”Reticenţa faţă de vaccinuri reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice peste tot în Europa, ameninţare ce poate fi combătută îmbunătăţind cunoştinţele despre sănătate, contracarând dezinformarea şi implicându-i activ pe lucrătorii din domeniul sănătăţii”, este precizat în document, potrivit news.ro.

Citește și: Cum să te speli corect pe mâini. Sigur nu știai / VIDEO

În raport se mai menționează că există diferențe foarte mari de acces la serviciile medicale pe teritoriul Uniunii, acest dezechilibru reprezentând o provocare pentru politicile de sănătate.

”Diferenţele în ceea ce priveşte accesul la asistenţa medicală rămân o realitate foarte pregnantă în UE. Trebuie să se ţînă seama atât de nevoile clinice, cât şi de caracteristicile socioeconomice ale pacienţilor atunci când se cuantifică accesul la asistenţa medicală şi numeroasele bariere în calea acestuia”, se menționează în document.

In România un susținător al campaniilor antivaccinare este Olivia Steer, aceasta reușind să stârnească o adevărată dezbatere și criză publică.

E vorba de acea boală ce se credea că ar fi provocată de un virus, dar a cărui existență nu a putut fi dovedită de nici un cercetător/biolog/virusolog/imunolog, în ciuda premiului de 100.000 euro pus în joc, de un biolog neamț. Drept pentru care, în lipsa oricăror probe științifice, Curtea Supremă din Germania a decretat că <<rujeola nu există>>, iar că vaccinarea s-a făcut din <<motive sinistre>>”, scria Olivia Steer pe Facebook la începutul lui mai.