Lucrurile nu stau deloc bine pentru Jamie Oliver, cunoscut în toată lumea pentru rețetele gastronomice prezentate mereu cu zâmbetul pe buze.

Acum însă i-a dispărut surâsul. Nu mai are motive să se bucure. Deciziile politice de la Londra, în speță Brexitul, înseamnă pentru el dezastrul.

Din cauza acestei furtuni, a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, lanțul de restaurante al lui Jamie se prăbușește, arată publicația Daily Mail.

E clar, spune el, că nici altora nu le mai vine cheful să mănânce, cum nici lui, când văd ce se întâmplă în jur.

Lipsa de apetit a făcut ca numărul clienților să scadă. A scăzut numărul clienților, restaurantele din lanțul lui Jamie și-au închis porțile. Fenomenul e vizibil de câteva luni încoace.

Citește și: Salata de boeuf are un inventator. Povestea acestei rețete pare desprinsă dintr-un roman de aventuri

Ce va fi în viitor nu știe sigur. Spune doar că e o lecție pe care trebuie s-o învețe, ca să vadă încotro se mișcă lumea, ca să meargă în pasul cu valul.

”Sunt sigur că am învățat o lecție importantă care îmi va permite să fac lucruri incredibile în următorii 20 de ani într-un mod foarte foarte diferit, doar că nu știu care este acel mod deocamdată”, a spus bucătarul pentru postul BBC Radio 4.

Situația e cu adevărat gravă, pentru că 1.000 de oameni, dintre cei care lucrau în restaurantele lui, și-au pierdut job-ul.

Avusese nu mai puțin de 25 de restaurante, pe diverse categorii de mâncare, reprezentând gusturi de pe întreg globul. Majoritatea acestora s-au închis.

Mai mult, Jamie a încercat în acest an să redreseze situația și a investit 13 milioane de lire sterline. Degeaba. Calculele au arătat că e pe minus. În ultimul an a pierdut 29 de milioane de lire sterline.

Ca atare, ziua sa de naștere a fost umbrită. A împlinit de curând 40 de ani.

”Aniversarea mea de 40 de ani a fost distrusă din cauză că mă tot gândeam «chiar, ce se întâmplă aici»”, era măcinat de gânduri.