Rețeta cozonacilor din unele cofetării. Ce mâncăm de fapt. Dacă aroma de nucă dintr-un cozonac este mult prea puternică, iar gustul este unul amărui, atunci să fim siguri că mâncăm un produs care are drept umplutură pesmet cu aromă de nucă „identic naturală”.

Potrivit spuselor Gabrielei Mateiuc, deţinătoarea brandului „Cozonac Domnesc” – produs tradiţional moldovenesc atestat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) – o anumită parte a cozonacilor vânduţi prin cofetării (şi nu numai) conţin mai degrabă această combinaţie puternică din punct de vedere al mirosului (pesmet plus aromă de nucă), în detrimentul gustului oferit de utilizarea în umplutură a nucilor materie-primă. Iar explicaţia este simplă: optimizarea costurilor.

Rețeta cozonacilor din unele cofetării este cea tradițională

Citește și: Ciorbă de post. Rețeta veche lipovenească are un ingredient secret

„Noi nu avem teren agricol. Însă, în Botoşani sunt mori care macină grâu românesc. De acolo achiziţionăm făina. Nuca o cumpărăm de la producători particulari. Folosim doar nucă, nu pesmet, cum se adaugă, de obicei, în producţia din cofetării. Acolo se utilizează pesmet cu aromă de nucă. Vreau să vă spun că în această combinaţie, aroma de nucă este mai puternică decât în cazul utilizării nucilor în umplutura pentru cozonac, dar gustul este amar şi lasă de dorit”, a mărturisit botoşăneanca pentru Gandul.info.

Este necesară educarea consumatorului, astfel încât acesta să caute doar produse de calitate, să le afle originile (trasabilitatea) sau măcar să aleagă în cunoştinţă de cauză. Graba, multitudinea de oferte, dar şi, uneori, superficialitatea îl transformă pe cumpărătorul român în victimă sigură.

„Cred că trebuie întărite campaniile de informare a clienţilor. Din păcate, sunt mulţi care nu ştiu de unde, dar mai ales ce să cumpere. Sunt foarte uşor de păcălit, din păcate. Sunt grăbiţi, ocupaţi. Azi cumpără dintr-un loc, mâine din altul. În ceea ce mă priveşte, am întâlnit clienţi mai vechi care uitasaeră brandul cozonacului pe care îl vindem”, a adăugat Gabriela Mateiuc.