Istoricul Marius Oprea a scris pe propria pagină de socializare un text amplu despre alegerile prezidențiale din acest an.

Deloc optimist acest peisaj, cu o campanie electorală care aproape că nici nu a existat, remarcă semnatarul acestor rânduri.

Însă ceea ce pune mai ales în discuție omul de cultură e altceva. Esența. Anume ce a realizat Republica în tot timpul în care a existat în această țară, după Al Doilea Război Mondial.

Și dacă nu cumva acest model de guvernare și-a atins deja limitele neputinței.

Titul acestui text este edificator. La fel și toate celelalte rânduri pe care vă invit să le citiți.

Citește și:

”Republica – o boală pe cale de vindecare

Avem parte de cea mai liniștită duminică de votare, în primul tur al prezidențialelor. Parcă se votează în vremea lui Ceaușescu, cînd la vot conta numai prezența, nu și opțiunea – că era una singură.

Românii au obosit, se pare, de atîta democrație.

Dacă ne amintim impetuozitatea primelor campanii electorale, cînd dezbaterile electorale erau urmărite cu la fel de mare interes ca dezbaterile televizate ale ședințelor CPUN-ului, cînd fauna electorală era îmbogățită de personaje precum Brătianu-Cartof, Zambra-Iosipescu, contele unei scări de bloc, sau profesorul Ștefan Cazimir, mucalitul obosit de la Partidul Liber-Schimbist.

Citește și:

Campania din 2019 n-a avut nici umor, nici miez. N-a avut nimic, de parcă n-ar fi avut nici candidați.

Românii nici nu mai știu cu cine să voteze, știu mai bine doar cu cine nu vor vota. Deci e iarăși un vot negativ – cel puțin, aici am rămas constanți.

Cînd, la finele următorului ciclu electoral nu vom mai avea, practic deloc pentru cine să votăm, păstrînd această opțiune în limitele bunului simț, poate că nu vom mai alege nici un candidat, ci revenirea la normalitate.

Cu cinci președinți, cu Ceușescu și Iliescu avînd cele mai lungi mandate, am acoperit jumătate de secol de republică prezidențială. Din care nu ne-am ales cu nimic.

Citește și:

N-am socotit Republica de la Ploiești, a lui Candiano-Popescu, care, după scurta sa reverie republicană, a devenit aghiotant regal.

Istoria este asemenea unui organism viu, așa că tot ceea ce se întîmplă acum pare să ne arate că organismul democratic și-a găsit singur anticorpii la boala numită republică și acum se află în convalescență, înaintea vindecării”, conchide istoricul Marius Oprea.